Knedľa z ražného kvásku

Autor receptu: egresik

Za kvások vďačím Irenaw. Najprv som neveďela, či tento pokus bude úspešný, ale dopadlo NAD moje očatávania. Takže pokojne skúste.

4-6
porcie
30+150 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Aby sme vyrobili takéto množstvo kvásku, stačí jedno kŕmenie. (prípadne si to vykalkulujte zároveň s pečením chleba). Ja som večer vybrala 1PL kvásku z chladničky nakŕmila a ráno zamiesila cesto v pekárničke. Do pekárničky vkladám v poradí kvások, múky, soľ a voda (zatiaľ radšej menej). Zapnem pekárničku na program cesto. Po chvílke miesenia si skontrolujeme, či netreba pridať vodu alebo múku. Má to mať konzistenciu ako chleba. Do cesta pridám na kocky nakrájané staré pečivo. Krajšie vynikne tmavé.
  2. Pekárnička miesi 20 min a potom už iba kysne. Ja to po miesení vypínam. Omúčim si ruky a nejakú podložku kde budú knedle kysnúť a aj budúce knedle. Vytvarujem 2 knedle, položím na pomúčenú podložku (medzeru treba aspoň 6 cm), zakryjem utierkou a nechám kysnúť cca 2-3 hod. (aby za ten čas neobschli, možno by mohli kysnúť prekryté nejakým väčším mikroténovým sáčkom - ale aby mali kam rásť). Foto po vykysnutí
  3. Zistila som, že nemám parák, tak som si poradila plienkou. Necháme zovrieť na dne hrnca vodu, parák potreme olejom, vložíme opatrne knedle. Paríme 20-25 min.
  4. Z daného množstva mi vyšla 350g a 310g knedľa. Podávanie: