Klobáskovníky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Klobáskové buchty, ako im hovorili naše deti pečiem už takých dvadsať - dvadsaťpäť rokov a vždy mali úspech.

120 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Z kvasníc, mlieka a štipky cukru zarobíme kvások a spolu z ostatnými ingredienciami zarobíme vláčne cesto, necháme prikryté nakysnúť. Pripravíme si ostatné ingrediencie: kyslú kapustu môžete prepláchnuť, je to nerobím mám rada keď sa kyselosť kapusty pomieša z chuťou klobásky a vsiakne do cesta. Klobásku nakrájame na hrubšie kolieska, syr na malé plátky, alebo ho nastrúhame.
  2. Cesto aspoň 2x premiesime a necháme nakysnúť vždy aspoň 30 minút. Potom cesto dobre premiesime, aby sme z neho vytlačili všetok vzduch a vyvaľkáme ho na tenko. Z cesta vykrajujeme väčšie kolieska, na každé dáme kôpku kapusty a koliesko klobásy, preložíme a poukladáme na plech. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme strúhaným syrom, alebo malými plátkami syra, sezamom, kmínom alebo inými semiačkami. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 220°C asi 15 minút.
  3. Ak nám zostane cesto, alebo sa nám nechce vykrajovať, na plát cesta dáme vrstvu kapusty, na ňu celú klobásu a zavinieme ako rohlík.
  4. Potrieme vajcom, posypeme syrom a semiačkami a dáme piecť. Mne ešte zostalo cesto a tak som spravila jednu pletenku. Dáme piecť do rozohriatej rúry.
  5. Na záver by som ešte chcela poradiť s výberom klobásy, mne sa teraz ako na potvoru stalo že som použila nie tú najvhodnejšiu klobásu bola príliš "suchá" ale keď v obchode do nej človek nevidí. Najlepšia je pikantná, taká čo si pri pečení pustí trochu šťavy a tá keď sa zmieša s kapustou a ešte sa pri pečení vpije do cesta, tak je to to pravé orechové.