Klasický tvarohový koláč

Autor receptu: darinocka

Tvarohové koláče v akejkoľvek podobe máme veľmi radi.Často pečiem aj klasiku so sladkou "spotenou" perinkou na zapečenom povrchu.

16
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 180,160 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme s práškom do pečiva,pridáme pokrájané maslo,cukor a žĺtka.Vypracujeme cesto.Je trošku drobivé.
  2. Cesto malým valčekom vyvaľkáme alebo prstami roztlačíme na plech.Použila som plech 21x33cm,netreba ho vymastiť ani vysypať.
  3. Z tvarohu,vajíčka,citrónovej kôry a oboch cukrov vypracujeme hmotu,ktorú natrieme na cesto.
  4. Rúru vyhrejeme na 180°C a koláč pečieme asi 10 minút,potom teplotu stiahneme na 160°C a pečieme opäť asi 10 minút.
  5. Keď sa začne cesto oddelovať od stien plechu,zo 4 bielkov si vyšľaháme pevný sneh, do ktorého všľaháme cukor.Penu natrieme na upečený koláč a zapečieme doružova,asi 5 minút,najlepšie pod horným vyhrievaním.