Klasický tvarohový koláč
Autor receptu: darinocka
Tvarohové koláče v akejkoľvek podobe máme veľmi radi.Často pečiem aj klasiku so sladkou "spotenou" perinkou na zapečenom povrchu.
16 porcií |
20 minút príprava |
25 minút na 180,160 °C |
Postup
- Múku preosejeme s práškom do pečiva,pridáme pokrájané maslo,cukor a žĺtka.Vypracujeme cesto.Je trošku drobivé.
- Cesto malým valčekom vyvaľkáme alebo prstami roztlačíme na plech.Použila som plech
21x33cm,netreba ho vymastiť ani vysypať.
- Z tvarohu,vajíčka,citrónovej kôry a oboch cukrov vypracujeme hmotu,ktorú natrieme
na cesto.
- Rúru vyhrejeme na 180°C a koláč pečieme asi 10 minút,potom teplotu stiahneme na 160°C a pečieme opäť asi 10 minút.
- Keď sa začne cesto oddelovať od stien plechu,zo 4 bielkov si vyšľaháme pevný sneh,
do ktorého všľaháme cukor.Penu natrieme na upečený koláč a zapečieme doružova,asi
5 minút,najlepšie pod horným vyhrievaním.