Klasický jahodový džem s minimom cukru

Autor receptu: adakovalinka

Aj keď je tu na vareche veľa skvelých receptov na jahodový džem, rozhodla som sa pridať aj ten náš, aby som ho mala v mojej online kuchárke a mohla ho jednoducho poslať emailom. Pridávame čo najmenej cukru, ale menej ako je uvedené sa nám neosvedčilo. Recept je určený najmä začiatočníkom.

180 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jahody neumývam, len čo najskôr po obratí odstránim zelené časti a rozkrojím na polovicu. Jahody používam menšie, sú plné chuti a menej vodnaté. Nakrájané jahody zmiešam s cukrom a nechám asi 24 hod. odpočívať v chlade. Je dôležité aby jahody boli v chlade a tak isto dávať pozor aby sa na ne nenatrúsilo. Pár krát ich počas státia premiešame.
  2. Jahody pustia šťavu, takže sa nenaplašte. Pred varením do jahôd dôkladne zamiešame kyselinu citrónovú. Pri samotnom varení džemu je dôležité aby nikde neboli omrvinky, múka alebo iné potraviny, ktoré by sa mohli do džemu dostať a ten by sa neskôr mohol pokaziť. Džem varím v štyroch hrncoch. Do každého hrnca nalejem asi 8 cm jahôd, aby sa čo najrýchlejšie ohrial a začal odparovať. V menších hrncoch, na stredne silnom plameni, džem miešam až pokiaľ je skoro hotový. Zistíme to tak že začne hustnúť a keď prejdeme žufankou po dne nádoby,hustejšia tekutina bude bublať a taktiež farba džemu je tmavšia. Kúsky jahôd sa z časti rozvaria, ale nejaké ešte ostanú viditeľné. Netrvá to dlho. Následne džem prelejem do najväčšieho hrnca. Tu sa musí vmestiť celá várka, aby sa pekne premiešala. Vo veľkom hrnci džem dôjde a aj zvyšné časti jahôd sa rozvaria.
  3. Aj keď sa vám v hrnci môže zdať džem riedky, keď ochladne pekne zhustne. Preto si na čistý tanierik nalejeme vzorku, aby sme videli, ako hustý ostane. Horúci džem nalievame do čistých pohárov, a viečka si uvaríme, aby boli sterilizované. Na vrchu pohára nemôže byť vyliaty džem, aby sa viečko pekne chytilo. Utrieme ho mokrou, čistou rukou. Je dôležité aby všetky handry, varešky, hrnce a pod. boli čisté.
  4. Hneď ako džem nalejeme do pohára, zavrieme viečko tak aby sa netočilo, obrátime celý pohár dnom na vrch. Necháme ich obrátené 30 min a otočíme naspäť. Poklepaním po viečku skontrolujeme, či sú viečka správne uzavreté. Ak sa nám niektoré poháre nepodarili správne uzavrieť, vymeníme viečko a sterilizujeme džem v horkom kúpeli.
  5. Sterilizovanie: V zaváracom hrnci: naukladáme poháre do hrnca, nalejeme vodu až 1cm pod viečka pohárov. Keď sa voda ohreje na 90°C sterilizujeme ešte 10min. Ak zavárací hrniec nemáte, postup je taký istý, až na to, že na dno pohára dáme utierku. Keď poháre z hrncov opatrne vyberiete, nieje potrebné ich obracať. Mne varenie a konzervovanie 12kg jahôd netrvá dlhšie ako 2 hod. Vznikne asi 23 menších pohárov. P.S. vždy používajte nový vrchnák na pohár, nikdy nezavárajte ten istý vrchnák A tu je výsledný, chutný džem :) Prajem dobrú chuť.