Kilimandžáro (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Tuto torticku som piekla poprvykrat pred dvomi rokmi. Vtedy som prispievala recepty na MMB. O Vareche som v tom case nemala potuchy. Torticka sa tesila velkej oblube. Ziadne negativne komentare som neevidovala. Kedze sa jedna suprovu vecicku, tak som pridala recept aj na svoj blog. Opat same priaznive ohlasy a podstatne je to, ze aj u nas sa tesi velkej oblube. Nie je narocna na pripravu ani suroviny a vysledny efekt je znamenity. Aj vizualny aj chutovy. Tak sa poteste nou aj vy...

16
porcií
60 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Okrem toho ešte treba: tortova forma o priemere 24 cm, , misa o priemere 20-22 cm a potravinarska folia. V mise zmiesame sypke suroviny okrem cukru: muku, prasok do peciva , solamyl, kakao. Odlozime bokom.
  2. Zltka, cukor , tuk vymiesame dopenista.
  3. Bielka vyslahame so stipkou soli na tuhu penu.
  4. Do maslovo-zltkovej zmesi prisypeme sypke suroviny, premiesame a nakoniec vmiesame z bielkov vyslahany tuhy sneh. Rucne, aby sa sneh velmi nepolamal.
  5. Vylejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnoch C asi 35-40 minut. Vyberieme z rury, nechame asi 5 minut postat vo forme a potom boky formy odopneme a nechame vychladnut na mriezke.
  6. Platky zelatiny namocime do studenej vody asi na 10 minut.Potom ju vyzmykame a zalejeme 100 ml horucej vody , premiesame, nech sa rozpusti a nechame mierne ochladit.
  7. Mandarinky scedime, stavu odlozime bokom, budeme ju potrebovat na namacanie korpusu.Tvaroh rozmiesame s cukrom, vanilkovym extraktom. Slahacku vyslahame dotuha. Do tvarohoveho kremu pridame 2/3 odkvapkanych mandarinok premiesame. Potom pridame vyslahanu slahacku a nakoniec za staleho miesania pridavame rozpustene ochladene zelatinove platky.
  8. Zmes vylejeme do misy vylozenej potravinarskou foliou a odlozime do chladnicky aspon na tri hodiny.
  9. Koprpus prerezeme na dve polovice.Spodnu cast korpusu prelozime na tanier (tacku) a dobre navlhcime mandrinkovou stavou. Na prekrojenie mozete pouzit silnejsiu nit.
  10. Spodnu cast korpusu prelozime na tanier (tacku) a dobre navlhcime mandrinkovou stavou. Hornu cast korpusu rozrezeme na 16 casti.
  11. Stuhnutu tvarohovu zmes preklopime na spodnu cast korpusu.
  12. Trojuholnicky namacame v mandarinkovej stave
  13. a jemnym pritlacenim prikladame k tvarohovej zmesi. Trojuholnicky prikladame dookola tvarohovej casti vzdy oproti sebe.
  14. Ked mame hotovo, jemne poprasime praskovym a na vrch ulozime 1/3 mandarinkoveho kompotu.
  15. v reze
  16. toto je moje prve Kilimandzaro , torticka spred dvoch rokov, recept uverejneny na MMB http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=30301&user=34442
  17. samozrejme, ovocie mozerte pouzit lubovolne, ale mne sa tato oranzovo-hnedo-biela kombinacia velmi paci a aj skvele chuti
  18. a ste jedna zaverecna- skutocne Kilimandzaro... fotene z lietadla (z tohto rocnej dovolenky)