Gaštanový zákusok
Kávovo-gaštanový „cheesecake“
Autor receptu: patincatsomekitchen
Tento koláčik som pôvodne chcela nazvať "stracciatellový", lebo pri jeho vymýšlaní som mala pred sebou predstavu stracciatellovej plnky s
veľkými kúskami tmavej čokolády vo vnútri. Okrem veľkých čokoládových kúskov však nemá so stracciatellou nič spoločné, no je
výýýbornýýý :) "Cheesecake" je úžasne voňavý, najmä keď kávu čerstvo zomeliete. Plnka je krémová a spolu so sušienkovým základom a
posýpkou tvoria ozajstnú lahôdku. https://www.patincatsomekitchen.com/kavovo-gastanovy-cheesecake
Postup
- Ak budete používať kupované gaštanové pyré aj čokolády, treba myslieť na to, že v nich už cukor je a cheesecake už netreba vôbec sladiť. Bielu čokoládu môžete nahradiť kakaovým maslom, tmavú čokoládu použite horkú alebo doma vyrobenú. Prípadne aj gaštanové pyré si vyrobte vlastné.
- Plechovku kokosového mlieka dajte deň vopred do chladu, ak toľko času nemáte, aspoň na 6 hod.
- Sušienky pomeľte najemno. Maslo roztopte, zmiešajte so sušienkami priamo v tortovej forme a natlačte na dno. Použila som tortovú formu s priemerom 19 cm.
- Tuhú časť kokosového mlieka z plechovky vyšľahajte ako šľahačku. V inej miske zmiešajte gaštanové pyré s 1 PL kokosového mlieka, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Potom pridajte šľahačku.
- Bielu čokoládu alebo kakaové maslo roztopte vo vodnom kúpeli. Keď čokoláda vychladne, pridajte ju ku gaštanovému pyré.
- Vmiešajte čerstvo pomletú kávu a horkú čokoládu nakrájanú na väčšie kúsky. Plnku rovnomerne navrstvite na sušienkový základ.
- Na posýpku zmiešajte mletú kávu a najemno nakrájanú, prípadne nastrúhanú čokoládu. "Cheesecake" nechajte odležať v chlade, najlepšie cez noc.