Káva a soľ
Autor receptu: marisee
Ak pridáte štipku soli, v káve sa rozvinú delikátne podtóny. Pridaním malého množstva do
kávy dosiahente veľa:
Postup
- Ak pridáte štipku soli, v káve sa rozvinú delikátne podtóny. Pridaním malého množstva do kávy dosiahente veľa:
- Soľ znižuje horkosť kávy. Dochádza k nej vďaka katiónom sodíka, ktoré ovpyvňujú chuťové receptory
- Soľ zmäkčuje vodu. V prímorských oblastiach už samotná pitná voda obsahuje nízke percento soli, čo vylepšuje chuť pripravovanej kávy.
- Rozvinutie chutí v káve. Soľ sa pridáva do takmer všetkých jedál. Do slaných aj sladkých. V malom množstve neovplyvní receptory na slanú chuť, zato ale ostatné chute urobí výraznejšími a lahodnejšími.
- Nemusíte sa báť že budete piť slanú kávu (tá je bežne ponúkaná napríklad v Taiwane).
Chuť bude bohatšia a “kávovejšia”. Soľou sa dá čiastočne “opraviť” chuť aj zle pripravenej kávy, ak ju dodatočne pridáte v malom množstve.