Kardamómová torta s ružovou vodou a malinami
Autor receptu: sweetlaab
Kardamóm je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a
príchuťou vďaka niekoľkým
esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú
farbu s jemnou korenistou
príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu a tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré
ju aj oživili svojou
farbou a sviežosťou.
10 porcií |
60 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup- Zmiešajte olej s cukrom, vmiešajte žĺtka, pridajte mlieko, vmiešajte preosiate suché zložky
- Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta, vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej formy (18 cm v priemere, 6,5 cm na výšku, alebo podobne), pečte v predhriatej rúre na 170 °C asi 45 minút, ak cesto pripeká, znížte teplotu a pečte dlhšie, pokiaľ špajdľa zapichnutá do stredu nezostane čistá
- <b>Krém a zloženie torty:</b>
Upečené cesto rozrežte vodorovne na 2 pláty, zrežte nepravidelnosti a zbytky pečiva pomrvte, zmiešajte s 3 kopcovitými lyžicami maskarpone a 4 - 5 PL jugurtu tak, aby ste dostali krémovú pevnú konzistenciu, ocukrite podľa chuti
- Zvyšok zmiešajte na krém pevnej konzistencie, ochuťte ružovou vodou (podľa chuti), na prvý plát pečiva natrite lekvár a naň vrstvu krému so zbytkami pečiva
- Prikryte druhým pečivom a naň natrite hrubú vrstvu krému s ružovou vodou, hlavne v centre, ktorý vyhladíte silikónovou roztierkou otáčaním stojana torty, potom postupne tlačte jemne krém k okrajom, dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín
- <b>Modelovanie ružičiek:</b>
Zatiaľ vymodelujte 3 biele ruže : rozvaľkajte fondant do tenkej vrstvy a okrúhlou formičkou o priemere asi 3,5 cm (napríklad malý pohárik) vyrežte lupienky, prvý stočte do podoby puku, potom pridávajte lupienky, stáčajte okolo iných lupienkov, vrchné kraje lupienkov jemne vyhnite smerom do vonkajšej strany, na jednu ružu použite 4 - 6 lupienkov, pozrite sa ako na to na mojom blogu <a href="http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html" target="_blank">http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/03/cardamom-cake-with-rosewater-and.html</a>
- Pred podávaním vyberte tortu z chladničky, zapichnite ruže do stredu krému, obložte obvod torty malinami a pomocou sitka poprášte cukrom
|