Karamelová torta
Karamelovo-smotanová torta
Autor receptu: nika168
Keď sa pečie s láskou... :D čo viac dodať - len vyskúšať a ochutnať :D
30 minút príprava |
60 minút na 160 °C |
Postup
- Pripravíme si čokoládový korpus - zmäknuté maslo s práškovým a vanilínovým cukrom vymiešame, postupne primiešavame žĺtky. Vznikne nám krásny hladký krém. Horkú čokoládu s troškou masla rozpustíme nad parou. Nie horúcu ale mierne vychladenú ju pomaly prilievame do vyšľahaného masla s cukrom a vajciami. Postupne pridávame preosiatú múku s PDP. Nezľaknime sa tuhšej konzistencie cesta. Vyšľaháme si z bielkov sneh a zľahka ho zapracujeme do cesta. Vylejeme do tortového korpusu a pečieme pri teplote 160 stupňov 45 - 60 minút. To závisí od typu rúry. Cesto je ale dôležité piecť takto pomaly. Skúšame po 40 minútach špajlou a podľa toho dopekáme.
- Pripravíme si plnku z mascarpone s cukrom, do ktorého primiešame Pribináčiky a rum. Krém je ľahký a prudko jedlý. Kto má rád sladšie, pokojne môže pridať ešte med alebo cukor :D
- Pripravíme si ďalšiu plnku z karamelového Salka, ktoré kúpime hotové alebo si ho urobíme deň vopred z bieleho Salka, ktoré si 2,5 hodiny povaríme vo vode a necháme do druhého dňa vychadnúť. Je to na vás. Vyšľaháme pomaly Salko so zmäknutým maslom. Hotovo :D
- Upečený, vychladnutý a rozrezaný korpus polejeme buď uvarenou silnou kávou, sirupom ovocným alebo môžte použiť akýkoľvek džem podľa chuti. Mne sa osvedčil jahodový alebo malinový. Vytvára dobrý kontrast s krémami ale aj s čoko korpusom. Pripravené pláty plníme striedavo plnkami, ozdobíme čokoládovou polevou a čímkoľvek podľa fantázie. Torta je naozaj fantastická. Dobrú chuť