Karamelovo-penová torta (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Milovnici karamelu si zarucene pridu na svoje... Na moj vkus prilis sladka, ale zas ta lahodna chut... Ved predsa nemusime zjest pol torty na jedno posedenie....Karamelovej chuti skvelym doplnkom su prazene arasidy. Penova cast torty okrem toho, ze vyzera velmi efektne uprostred karameloveho zavoju, vam poskytne pratricnu rozkos ako pri chrumkami penovych pusiniek. Doporucujem, ale jednoznacne pri tejto torte plati: jeden a dost !

12
porcií
60 minút
príprava
35+2hod.susenie minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Salko dame varit do vody na 2,5 az 3 hodiny.Pri vareni stale dolievame vodu a dbame aby plechovka bola stale ponorena vo vode. pocas varenia plechovku prakrat otocime. Nechame vychladnut. Otvorime az po vychladnuti, inak moze vystrieknut a horuce vas moze popalit. Salko si kludne mozete uvarit vopred. Je dobre, ak si uvarite naraz dve, kvoli uspore energie. Druhe, neotvorene mozete skladovat aj mesiac, dva, a v pripade potreby ho uz mate pripravene. Upecieme korpus. Zltka naslahame s cukrom dopenista. Potom pridame vodu a opat slahame, kym sa cukor nerozpusti.
  2. Primiesame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva.
  3. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pevne, tak ich uz len rucne opatrne zamiesame do zltkovej masy.
  4. Vylejeme do tortovej formy o priemetre 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 175 stupnov C asi 30 -35 minut. Zbytocne korpus nevysusujte . Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit na mriezke.
  5. Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna , biela a leskla. Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie. Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante. Dame susit do rury 90 stupnov C ( teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu "mokry". Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier.
  6. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.
  7. Skladanie torty: korpus rozrezeme na polovicu. Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus. Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus. Vrch polejeme roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie .
  8. je dobre, ak si polozite na podnos dva kancelarske papiere, ktore po dozdobeni torty odstranite a tanier tak ostane cisty
  9. tak co ? odolate?
  10. v reze
  11. este jedna: zaverečná :)