Kapustnica

Kapustnica na rozlúčku s Des Moines Iowa (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vyše dvanásť rokov nám bola Iowa dočasným domovom. Mňa s mojou krajšou ½ však teší na duši a hreje na srdci, že za ten tucet rokov sme rukou spoločnou obrátili na „pravú vieru” množstvo priateľov a známych, ktorí si obľúbili naše slovenské špeciality. Na rozlúčku som im pripravil „gazdiniakovu“ kapustnicu. Chutila im a tak som im navaril aj Tatušove strapačky s kyslou kapustou a s bravčovými výpečkami. Už asi tušíte, že tento môj rcp čakal na svoje zverejnenie až do dnešných predvianočných.

10-12
porcií
25-30 minút
príprava
120-150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. koncom februára 2017 nás čakalo 2 570 km dlhé „sťahovanie národov” na juh, za lastovičkami a kolibríkmi, do slnečnej Peorie v Arizone, tak bolo potrebné odbremeniť aj našu chladničku i mrazničku. Preto tak veľa údených klobás z rodného kraja, aj keď po každýraz nimi, zvlášť vo Vianočnej kapustnici, nešetrím! Tak sa v spoločnosti bravčových údených rebierok a kolienka, ako aj ostatných ingrediencií, objavili na vstupnom obrázku.
  2. na dno mojeho obľúbeného veľkého „All-Clad ” hrnca som postrúhal veľkú bielu cibuľu (lebo som mi zavadzala v komore) a pretlačil dva strúčiky čerstvého cesnaku (stačí, lebo v klobásach ho je až_až), zalial ich asi 5 PL rastlinného oleja a krátko orestoval pekne „na priesvitno”;
  3. pridal ku nim dobré dve kilá, v rukách „nežne vystískanej” (aľe ľem tak, abi rezala od kvašnoti, bo rezac muši, ta ňe?) domácej kyslej kapusty, zmiešal a zasypal všetkým korením (KL čerstvo mletého jalovca {borievky}, KL čMČK, soľ pridám podľa chuti až v závere varenia, ML klobásovo guľášovej zmesi „Urblík-KN“); priložil 2 štípľavé „serano” papričky, 3 menšie suché bobkové listy a krátko podusil;
  4. teraz som základ zalial asi 2 litrami vlažnej vody a 2 litrami šťavy („jušky)” zo súdka s kyslou kapustou, pridal všetky údeniny, okrem dvoch párov púchovskej čabajky a 69 minút vopred namočenú zmes sušených húb aj s vodou; tento komplet som povaril asi 12÷15´, kedy už boli klobásy uvarené a tak som ich povyberal na pomocnú tácňu; rebierka a kolienko som nechal naďalej vo variacej sa kapustnici;
  5. do hrnca som vložil zvyšné dva páry púchovskej čabajky, ktoré budem servírovať vcelku medzi sviatkami s čerstvo strúhaným chrenom i liptovskou plnotučnou horčicou a zalial ďalšími dvomi litrami horúcej vody a ďalším litrom šťavy z kyslej kapusty; čas som využil a prípravu mrvenice („sciranki“): 250÷333 g polohrubej múky, KL soli, 3÷4 celé vajíčka, sýtená minerálka podľa potreby/ml; zmiešať dobre na tuho, až sa potí zo stropu (podľa potreby podlievať minerálkou alebo vodou, ale opatrne, nie veľa), po ¼ hodinke odpočinku postrúhať na veľkých „slzičkách“ a po krátkom posušení na table môžete „sciranku“ prstami povsypovať do variacej sa kapustnice; zvyšok dosušiť a v mikroténovom vrecúšku uschovať v mrazničke na „horšie” časy;
  6. a ideme do finále. Do rajnice som postrúhal ½ bielej cibule, zalial ju poslednými 2 PL rastlinného oleja a semo_tamo miešajúc ju opražil na voňavé „zlatohnedo“; zalial dvomi naberačkami horúcej kapustnice, zamiešal a cez sitko precedil túto „emulziu“ s opraženou cibuľou do priebežne sa variacej kapustnice.
  7. Púchovská čabajka sa dovarila, tak ide do chladničky. Kolienko a rebierka som pooberal z kostí, pokrájal a spolu s kolieskami uvarených klobás vrátil do kapustnice aj s veľkou hrsťou sušených sliviek. Zamiešal, ochutnal, dosoľovať nebolo načim a mohlo sa servírovať! Tá „púchovčianka“ je na tanieri iba tak „z flancu“ pre parádny záber. Ručíme vlastnými životmi, že na takto pripravenej kapustnici si môže pochutiť aj sám kráľ so svojou suitou! Špeciálnu kapustnicu varila moja presladká mamička Aňuci, iba z čistej „jušky”, ktorú však jedla iba ona sama, pretože bola taká kyslá, že „štípala až za ušami”; pre šťavu z kyslej kapusty sa jej nelenilo ísť ku Anini Bachčevanovej až na starú Barčiansku ulicu, B. P., lebo Bachčevanovci nakladali kapustu do 300 litového dreveného suda so všetkými náležitosťami, ktoré si osvojili už v mojich milovaných rodných Košiciach pod Šibenou horou! ……. a tá teda mala „grády neúrekom”! Nuž a pre rozšírenie si obzoru, môžete si prečítať aj môj kombinovaný starší recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/stedrovecerny-trojboj-u-blaskovcov-v-iowe-fot/61904-recept.html
  8. … a ešte pohľad na náš Štedrovečerný stôl r. 2016.
  9. … aha a ešte otázka! Kto by z Vás veril, že toto je pohľad na náš pomarančovník nafotený 17. decembra 2017