Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY

Autor receptu: nonna

Všetky morské živočíchy sú ľahučké a zdravé. Pokiaľ sú "jediteľné" a nie sú kontaminované ropnými, prípadne inými exhalátmi. Majú jemnú chuť, ktorá sa dá zvýrazniť koreninami, bylinkami, omáčkami. Táto omáčka sa mi podarila celkom atraktívnou, jej chuť je sviežoovocnovonnovínna s pikantnosťou vďaka cesnaku a bielemu koreniu. Naozaj excelentne doplnila elegantné, jemné kalamáre. Ako prílohu odporúčam suchú, neochutenú ryžu Natural alebo chrumkavý celozrnný chlebík.

2
porcie
7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny, potraviny....
  2. Uvaríme si silný čaj, čajový odvar tak, že v 6,0dl vody necháme 5 minút variť pri nie prudkom vare jeden sáčok kvalitného zeleného čaju.
  3. Na 30g masla krátko, asi 2 minútky, nie viac, osmahneme kalamáre.
  4. Podlejeme čajom, pridáme klinčeky a varíme 4-5 minút. Zlejeme.
  5. Z grepu aj pomaranča si necháme jeden krúžok na dekoráciu. Odšťavíme grep, získame cca 1,0dl šťavy, a odložíme z neho aj jemnú dužinu, z pomaranča vytlačíme cca 6,0cl šťavy. Citrusové šťavy a víno zmiešame. Trochu odlejeme a rozmiešame v nej solamyl.
  6. Cesnak nakrájame na tenké plátky, tie ešte raz prekrojíme, ak máme aj vňať, tú nasekáme na krátke kúsočky.
  7. Rozohreje 20g masla a veľmi krátko na ňom osmahneme cesnak a vňať. Stačí minútku. Pridáme šťavu, rozdrobenú grepovú dužinu získanú pri odšťavovaní grepu, korenie, jemne osolíme a necháme prehriať asi 2 minúty.
  8. Za miešania pridávame pripravený solamyl a miešame na miernejšom ohni, kým omáčka nezhustne /na jemnú roztekavú konzistenciu/, cca 4-5 minút.
  9. Prelejeme ňou zliate kalamáre a ihneď podávame za tepla. Želám príjemnoobjavný kulinársky zážitok!