Kačacie prsia s hríbikmi

Autor receptu: babidka

Hľadala som pekný recept na prípravu kačacích pŕs a našla som ho tu , na Vareche : http://varecha.pravda.sk/recepty/kacacie-prsia-na-hubach-so-zemiakmi/2071-recept.html Ale pri jeho príprave som sa nakoniec rozhodla pre niektoré zmeny - a už bol z toho iný recept :-) Podobný - ale nebolo to to isté ....

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kačacie prsia umyjeme, osušíme , posolíme a okoreníme bielym korením podľa vlastnej chuti . Kožu po okrajoch trochu pouvoľňujeme .Stonky čerstvého tymianu a rozmarínu /ak máme , tak aj čerstvú bazalku a saturejku/ opatrne vsunieme pod kožu - všade tam kde sa to podarí :-) Necháme v chlade aspoň niekoľko hodín aby sa chute z korenia a byliniek dostali do mäsa . Ja som ich nechala stáť 40 hodín...
  2. Pred opekaním treba narezať kožu aby sa uvoľnil tuk a kožka bola krásne chrumkavá . Nikdy sa mi to nedarilo a tak som si raz vymyslela svoj spôsob - nastrihám ju nožnicami :-) Takto si môžem vymyslieť akúkoľvek "vzorku" ...
  3. V pôvodnom recepte bolo , že prsia sa vlastne akoby konfitujú v kačacej masti a tej treba požehnane- 500g . Počas konfitovania sa pomaly a pri nízkej teplote tepelne pripravuje – pečie alebo varí vo vlastnom tuku. No ja som mala iba trošku kačacej masti ktorú som si vytopila z odrezkov , čo som získala pri porcovaní kačice .
  4. Takže mäsko dáme do horúcej kačacej masti . Najprv s kožou nadol.Pečieme asi 3 minúty .
  5. Otočíme a opečieme z druhej strany.
  6. Ja som ich potom dala ku pražiacim sa škvarkám , znížila plameň , zakryla pokrievkou a pomaly piekla asi ďalších 10 minút z každej strany.
  7. Pripravíme si hríbiky : šalotku alebo mladú cibuľku si nakrájame nadrobno , opražíme na troške oleja . Hríbiky si očistíme a keď sú väčšie , nakrájame na menšie kúsky .Ja som použila "Csiperke gomba" ktoré som kúpila u našich južných susedov .Pridáme k šalotke , trošku osolíme a pár minút dusíme . My máme radi hríbiky , ktoré sú na skus pevné ale dostatočne udusené.Na záver k nim pridáme čerstvú petržlenovú vňať . Ja som dnes použila mrazenú - z vlastných zásob .
  8. Hotové mäso vyberieme z panvice , necháme trochu vychladnúť a pokrájame na plátky . Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou a trošku omastenými kačacou masťou a s udusenými hríbikmi . Ja som pridala každému aj pár škvariek....:-) Boli neskutočne dobréééééééééééé:-)