Kačacia pečeň
Kačacia pečeň na pikantných marhuliach
Autor receptu: redakcia
Ryby z Dunaja,
zverina z malokarpatských
lesov,
hydina a plody
zeme z juhu, k tomu
zvyklosti z panských
dvorov monarchie
a od obchodníkov, čo
pricestovali aj z ďalekých
končín. Z toho
všetkého sa zrodila
prešporská hostina.
4 porcie |
45 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr pripravíme domáci chlieb: V malom kastróliku
zahrejeme mlieko, rozmiešame v ňom droždie
s trochou kryštálového cukru, zakryjeme utierkou
a dáme do tepla kysnúť, do kotlíka na miesenie preosejeme
múku, pridáme 2 lyžice soli a trocha rozmarínu
(lístky čerstvého rozmarínu najemno nakrájame
a chvíľu opečieme na suchej panvici), pridáme nakysnutý
kvások, olivový olej a 100 ml vlažnej vody, všetko
spracujeme na vláčne cesto – počas miešania prilievame
vlažnú vodu. Vypracované cesto preložíme do
čistej nádoby, trocha pomúčime, zakryjeme utierkou
a dáme do tepla nakysnúť asi na pol hodiny.
- Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú
dosku a rozdelíme na 4 rovnaké časti, Spracujeme
bochníčky, ktoré rozvaľkáme na tenkú
placku a zvinieme do tvaru bagety – na pripravený
chlieb spravíme ostrým nožom po vrchu
malé zárezy, zakryjeme utierkou a znova dáme
na 20 minút kysnúť. Pred pečením potrieme olivovým
olejom a pečieme 25 minút pri 180 °C.
- Korenisté marhule: Do menšieho kastróla
dáme skaramelizovať hnedý cukor, pridáme
biele víno, najemno nasekané čili a čerstvo
namleté farebné korenie, zmes necháme redukovať,
pokiaľ nezačne hustnúť na sirup, do pripraveného
sirupu pridáme očistené a rozpolené
marhule, na miernom ohni ich necháme krátko
povariť a odstavíme.
- Pečeň z vykŕmenej kačice
odblaníme a nakrájame na rovnaké kúsky, osolíme
a okoreníme. Pečeň kladieme na horúcu
panvicu bez tuku, krátko opečieme z každej
strany asi 2 minúty, pridáme kúsok masla, podlejeme
marhuľovicou a zapálime, aby sa alkohol
odparil. Chlieb nakrájame na hrúbku asi
1 cm a nasucho opečieme do chrumkava. Položíme
na stred taniera, kačaciu pečeň uložíme na
chlieb a dozdobíme marhuľami a výpekom.