Jordánska ryža (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne
spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na slano, s ovocím alebo
orechami, aj inak. Dnes som vybrala recept z Jordánska, veľmi jednoduchý a dobrý, s
kurkumou a rezancami. Podáva sa ako príloha, najčastejšie k mäsitým jedlám na šťave.
U nás možno neobvyklá kombinácia, ale veľmi populárna a obľúbená s malými obmenami
napr. v Egypte, ale aj v iných arabských štátoch
4 porcie |
60 minút príprava |
17 minút na 90-100 °C |
Postup
- hrnček = 250 ml
Ryžu som niekoľkokrát prepláchla vlažnou vodou, až kým voda nezostala čistá, poslednú vodu som zliala. Umytú ryžu som zaliala teplou vodou /nie horúcou/ a nechala 15 minút postáť. Vodu som zliala ešte raz , znovu som prepláchla ryžu a nechala dobre odkvapkať do sucha na cedníku. - Na rozohriatom oleji som opražila rezance do zlato - hneda, za stáleho miešania a dávala som pozor, aby sa nespálili.
- Pridala som pripravenú ryžu a...
- ...za stáleho miešania som ešte spolu opražila - asi 3 -4 minúty.
- Pridala som kurkumu a soľ.
- Zaliala som celé vriacou vodou asi 2 - 3 cm nad ryžou.
- Premiešala som spolu, prikryla pokrievkou a keď pokrievka začala nadskakovať, stiahla som plameň na minimum a dusila som zakryté pokrievkou asi 17 minút. Potom som vypla pllameň a nechala ešte dôjsť v pare. Ryža je vtedy správe udusená, keď sa v nej vytvoria malé krátery. Nesmie byť na spodku pripálená, preto používam na jej prípravu hrniec so sandwichovým dnom.
- ...a išlo sa servírovať s vynikajúcim arabským jedlom - recept pridám zajtra.