Jogurtové halušky s tvarohom a údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dávno sme nemali halušky s tvarohom a veľmi ich ľúbime. Pripravila som ich však síce s tvarohom, ale miesto kyslej smotany som použila vlastný domáci hustý jogurt a dobre som spravila, chutili vynikajúco. Mohla by som povedať, že sú diétnejšiie, ale skôr sú vhodné pre tých, čo neznášajú alebo nemôžu kyslú smotanu zo zdravotných dôvodov, pričom sú veľmi chutné pre všetkých, preto tento inovovaný osvedčený klasický recept na rýchly a dobrý obed či večeru pridávam.

4
porcie
30 minút
príprava
3 - 4 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som preosiala múku a premiešala s 1 CL soli.
  2. Pridala som 1 vajce.
  3. Priliala som toľko vody - asi 300 ml, aby...
  4. ...vzniklo hustejšie liate cesto, ktoré som nechala 30 minút odpočívať. Cesto sa s uvedenými surovinami len zľahka premieša a spojí, nesmie sa vypracovávať, aby sa neťahalo.
  5. Cesto som dala do haluškovača a do vriacej osolenej vody som ho rýchlym pohybom pretlačila chrbtom polievkovej lyžice, ...
  6. ...čím vznikli halušky, ktoré som ešte potom, ako vyplávali na povrch, povarila asi 3 - 4 minúty. Niekto ich po vyplávaní ihned vyberá, mne sa osvedčilo toto krátke povarenie.
  7. Uvarené halušky som scedila a nechala dobre odkvapkať, ja ich studenou vodou nepreplachujem.
  8. Dala som ich do jenskej misy, ktorá dobre a dosť dlho udrží teplo.
  9. Kým sa mi zohriala voda na halušky, pokrájala so domácu údenú slaninu na kocky a...
  10. ...na 1 PL oleja som ju vyškvarila na oškvarky.
  11. Vyškvarernú údenú slaninu som pridala horúcu k ešte teplým haluškám, s ktorými som ich dobre premiešala, lebo halušky vynikajúco ochutia a ak sú dobre premastené, tak sa nezlepia. Časť vyškvarenej slaniny som odložila na posypanie halušiek
  12. Horúce halušky som nabrala na tanier, posypala som ich mierne osoleným tvarohom, pridala som jogurt a ešte posypala oškvarkami z údenej slaniny. Bola to dobrota, na ktorej sme si úžasne pochutnali...skúste to spraviť s jogurtom aj Vy! Dobrú chuť prajem :-) Toto jedlo môžu najmä tí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu mlieko a kyslú smotanu, ale môžu kyslo - mliečne výrobky. Ak sa nepridajú oškvarky zo slaniny, tak aj diabetici, aj vegetariáni.