Jemný ríbezľový koláč

Autor receptu: orchidea

... ozaj je jemný, tenké cesto, bohatá snehovo-ríbezľová pena. Kyslá chuť ríbezlí mu dodáva sviežu chuť.

12
porcií

Postup

  1. Z múky, cukru, hery, žĺtka a škorice som vypracovala cesto. Nechala som ho chvíľku odpočinúť.
  2. Okrúhlu formu s priemerom 25 cm som vytrela tukom a posypala múkou. Cesto som len roztlačila prstami vo forme a dala piecť. Samozrejme sa môže cesto aj rozvaľkať a dať do formy.
  3. Piekla som pri teplote 190 stupňov asi 20 minút.
  4. Kým sa cesto pieklo, očistila som ríbezle. (V recepte je uvedené 500 g ale ja som ich nevážila, dala som všetky čo som mala, možno ich bolo aj viac). Až keď bolo cesto upečené a vybraté z rúry začala som robiť penu. Z bielkov som vyšľahala tuhý sneh, pridala som asi 1 Kl citrónovej šťavy, ( dočítala som sa, že snehové cesto bude chrumkavejšie). Zašľahala som vanilkový a krupicový cukor, zľahka som primiešala ríbezle. Takto pripravený sneh som rozotrela na upečené cesto a posypala som ríbezľami ktoré som si nechala. To už bola len moja predstava, že koláč bude pestrjší.
  5. A už iba sneh zapiecť do ružovkasta. Piekla som najskôr pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom pri 180 stupňoch 8 minút. ... tu je už hotový koláč.
  6. Vychladnutý som posypala práškovým cukrom a nakrájala.