Tvarohové koláče
Jemné tvarohové sočni (sočniky) (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Mäkké linecké cesto a jemná tvarohová plnka. Tento koláčik pochádza z tradičnej ruskej kuchyne, veľmi bol obľúbený v časoch ZSSR, našli by ste ho všade, v cukrárňach, bufetoch aj školskej jedálni.* Rýchlo a jednoducho pripravený. Výborný ako desiata alebo rýchle občerstvenie. Verím, že si ho obľúbite aj vy.
12 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 200-210 °C |
Postup
- Múku zmiešame so sódou bikarbónou a preosejeme do misky. Pridáme studené, na kocky nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku.
- Zvlášť v miske zmiešame vajce, kyslú smotanu, soľ a cukor a spolu miešame, pokiaľ sa cukor nerozpusti. Zmes pridáme k múke a zamiesime prijemné mäkké cesto. Cesto nemiesime dlho, miesime len tak, aby sa spojili suroviny.
- Z cesta urobíme valec a rozdelíme ho na 12 rovných dielov (približne po 55-60 g každý). Z každého dielika urobíme bochník a uložíme na tanier. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme do chladničky.
- Pripravíme plnku. Tvaroh je lepšie použiť jemný a suchší, pokiaľ máte hrudkovitý tvaroh, rozmixujte ho tyčovým mixérom na jemnú hmotu. K tvarohu pridáme kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor, vaječný bielok a všetko spolu premiešame vareškou. Potom pridáme múku a ešte raz dobre premiešame vareškou (nepoužívame mixér).
- Rúru necháme rozohriať na 210 °C. Vytiahneme z chladničky cesto. Každý bochník vyvaľkáme na pomučenej doske do oválneho (vajcovitého) tvaru na hrúbku asi 4-5 mm. Na jednu polovicu cesta dáme približne 1 PL plnky, rozotrieme ale nie úplne po okraj. Preložíme druhou polovicou cesta a ukladáme sočniky na plech, vystlaný papierom na pečenie.
- Žĺtok rozmiešame s mliekom a potrieme vrch sočnikov.
- Sočniky upečieme v rozohriatej rúre na 210-200 °C do zlatista (asi 15-20 minút).
- Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Vrch môžeme posypať práškovým cukrom. Na ďalší deň sočniky zmäknú ešte viac a budú úplne mäkké. Ja mám rada aj úplne mäkké aj chrumkavejšie po upečení.