Jemná polievka z čakanky (fotorecept)
Autor receptu: janger
Myslim, ze cakanka este stale nie je na Slovensku bezne pouzivana zelenina. Je to skoda, lebo je vyborna a zdrava. Da sa pripravit na velmi mnoho sposobov. Okrem ineho aj na takuto chutnu polievku.
Postup
- Nastruhame korku z dobre umyteho, pripadne bio pomaranca. Potom z neho vytlacime stavu.
- Cakanku umyjeme, ocistime.
- Prekrojime na polovice, zo spodu kusok odrezieme, vykrojime hlubik. Ten moze byt trosku horky. 1 cakanku nechame zvlast.
- 4 kusy pokrajame na vacsie kusky.
- Na oleji posmazime na kusky pokrajanu salotku a cakanku. Asi tak 5 minut. Len tak najemno, aby nam to nezhnedlo. Potom to zalejeme bujonom. Povarime asi 10 minut.
- Ked sa polievka vari, 5. cakanku pokrajame na tenke pasiky, akoby sliziky. Dame na sito a obarime vriacou vodou. Potom hned oplachneme ladovou vodou a nechame odtiect. Toto bude sluzit ako napln do polievky.
- Polievku rozmixujeme tycovym mixerom. Pridame podla chuti cerstvo pomlete korenie, pripadne sol, pomarancovu stavu a postruhanu korku, cerstvy tymian (1PL). Moj cerstvy tymian je strasne biedny, tak som pridala malu lyzicku suseneho. Ak pouzijete suseny, tak ho treba pridat uz pocas varenia polievky.
- Do hrnceka dame creme fraiche a pridame do toho trochu horucej polievky, rozmiesame. Vlejeme to spat do hrnca k ostatnej polievke. Pridame do toho tie tenke cakankove sliziky, krevety, pripadne inu rybu. Nechame to dobre prehriat. Netreba uz varit.
- Mozete dat smotany aj viac, ale netreba, je to takto dost kremove. Namiesto kreviet sa moze pouzit napriklad udeny losos, udeny pstruh...
- Polievku dame na tanier, mozeme posypat cerstvym tymianom, pripadne pazitkou. A kto ma rad krutony, tak mozu byt aj tie.
Dobru chut.
- Ak by cakanka niekoho zaujala, tak mam tu este dalsie recepty:
http://varecha.pravda.sk/recepty/cakanka-s-jablkom-fotorecept/10316-recept.html
http://varecha.pravda.sk/recepty/zapekana-cakanka-fotorecept/9689-recept.html