Jemná polievka z čakanky (fotorecept)

Autor receptu: janger

Myslim, ze cakanka este stale nie je na Slovensku bezne pouzivana zelenina. Je to skoda, lebo je vyborna a zdrava. Da sa pripravit na velmi mnoho sposobov. Okrem ineho aj na takuto chutnu polievku.

4
porcie

Postup

  1. Nastruhame korku z dobre umyteho, pripadne bio pomaranca. Potom z neho vytlacime stavu.
  2. Cakanku umyjeme, ocistime.
  3. Prekrojime na polovice, zo spodu kusok odrezieme, vykrojime hlubik. Ten moze byt trosku horky. 1 cakanku nechame zvlast.
  4. 4 kusy pokrajame na vacsie kusky.
  5. Na oleji posmazime na kusky pokrajanu salotku a cakanku. Asi tak 5 minut. Len tak najemno, aby nam to nezhnedlo. Potom to zalejeme bujonom. Povarime asi 10 minut.
  6. Ked sa polievka vari, 5. cakanku pokrajame na tenke pasiky, akoby sliziky. Dame na sito a obarime vriacou vodou. Potom hned oplachneme ladovou vodou a nechame odtiect. Toto bude sluzit ako napln do polievky.
  7. Polievku rozmixujeme tycovym mixerom. Pridame podla chuti cerstvo pomlete korenie, pripadne sol, pomarancovu stavu a postruhanu korku, cerstvy tymian (1PL). Moj cerstvy tymian je strasne biedny, tak som pridala malu lyzicku suseneho. Ak pouzijete suseny, tak ho treba pridat uz pocas varenia polievky.
  8. Do hrnceka dame creme fraiche a pridame do toho trochu horucej polievky, rozmiesame. Vlejeme to spat do hrnca k ostatnej polievke. Pridame do toho tie tenke cakankove sliziky, krevety, pripadne inu rybu. Nechame to dobre prehriat. Netreba uz varit.
  9. Mozete dat smotany aj viac, ale netreba, je to takto dost kremove. Namiesto kreviet sa moze pouzit napriklad udeny losos, udeny pstruh...
  10. Polievku dame na tanier, mozeme posypat cerstvym tymianom, pripadne pazitkou. A kto ma rad krutony, tak mozu byt aj tie. Dobru chut.
  11. Ak by cakanka niekoho zaujala, tak mam tu este dalsie recepty: http://varecha.pravda.sk/recepty/cakanka-s-jablkom-fotorecept/10316-recept.html http://varecha.pravda.sk/recepty/zapekana-cakanka-fotorecept/9689-recept.html