Jemná lahodná nátierka z tresčej pečene (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Už dávno sme nemali tresčiu pečeň, spravila som z nej nátierku na večeru, použila som len málo ingrediencií a výsledkom bola veľmi jemná a lahodná nátierka, ktorú som natierala na čerstvý domáci biely chlebík a podávala som s citrónovým čajom.

1 dávka
porcia
10 minút
príprava

Postup

  1. Otvorila som konzervu s tresčou pečeňou.
  2. Pripravila som si citrónovú šťavu.
  3. Tresčiu pečeň aj s olejom som dala do misy,...
  4. ...a rozdrobila som ju na maličké kúsky pomocou vidličky, nerozmixovala som ju, je veľmi chutné, ak tieto malé kúsky je v nátierke aj cítiť.
  5. Očistenú červenú cibuľu som pokrájala na malé kocôčky, použila som červenú cibuľu, lebo je jemnejšia ako obyčajná alebo iná cibuľa a jemnú tresčiu pečeň chuťou neprebije, len doplní a jemne zvýrazní lahodnú chuť tresčej pečene.
  6. Cibuľu som pridala k rozdrobenej tresčej pečeni.
  7. Pridala som hustú domácu základnú majonézu, poriadne rozmiešala, miešala som dovtedy, kým sa majonéza dobre spojila s olivovým olejom, v ktorej bola tresčia pečeň v konzerve . Nátierka je redšia, blíži sa k charakteru peny, ale pena to nie je, tú by bolo treba dobre vyšľahať, ak chcete hustejšiu nátierku, olej nepridávajte, ale my to máme radi takto, pre nás by bolo hriechom ten vynikajúci olivový olej nepridať do nátierky. Na záver som vmiešala pár kvapiek citrónovej šťavy, soliť som nesolila, majonéza bola primerane slaná, nepridávala som žiadne korenie, lebo nátierka takto pripravená je veľmi jemná a lahodná, korenie by jej vôbec neprospelo.
  8. Na čerstvý domáci chlieb som nátierku z tresčej pečene naniesla pomocou vidličky a doplnila plátkami reďkovky a malými kockami zelenej papriky, môžete voliť aj inú jemnú jarnú zeleninu alebo prúžky červenej cibule. My sme ju mali na večeru, ale vhodná je i na raňajky a pre deti i pre nečakané návštevy je vynikajúcim pohostením pre jej jemnosť a lahodnosť, navyše je len z mála ingrediencií a je rýchlo hotová, nehovoriac o tom, že je veľmi zdravá a mimoriadne chutná.
  9. záber zblízka. Tresčia pečeň obsahuje vitamin D, ktorý slúži na výstavbu chrupaviek a kostí, tresčia pečeň je bohatá na kyselinu pantoténovú, čo je vitamin B 5, považuje sa za antistresový vitamín, znižuje riziko pooperačného šoku, reguluje látkovú výmenu kožných buniek, zvyšuje plodnosť, podporuje dlhovekosť, podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch, pôsobí pri odstraňovaní jedov z tela a vylučovaní liekov.