Jednoduchý nákyp podľa Jamieho Oliviera (fotorecept)
Autor receptu: babi
Keď som videla Jamieho robiť tento nákyp, neverila som, že to môže fungovať. Skúsila som a funguje....
10 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny
- Vianočku nakrájame na plátky. Množstvo sa odvíja od veľkosti pekáča.
Dve vždy natrieme lekvárom
- a spojíme
- V miske zmiešame, mlieko, smotanu, vajíčka, 1-2 PL rumu, van. cukor a práškový cukor- podľa chuti, dobre premiešame a namáčame zlepené plátky vianočky.
- Namočenú vianočku ukladáme do hlbšiej zapekadej misy , ja to robím v skle. Ukladáme na stojato, ale šikmo.
Zapekaciu misu si predtým vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
- Ja som to potom posypala hrozienkami - to som si pridala, v originálnom recepte to nie je.Takto pripravené teraz zalejeme všetkou tekutinou ktorá nám ostala. Nezlaknite sa, bude to trošku "plávať"
- z tohoto som mala najväčší strach, vyzerá to , že s toho nič nebude.
- Zapekaciu misu zaktyjeme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 40 min. pri 180°C Záleží na rúre. Že je to hotové poznáme podľa toho, že všetka tekutina vsiakne a celý obsah sa zväčší. Doporučujem neodokrývať. Preto je dobré sklo, že vidíte ako to rastie.
- Treba to dať do zapekacej nádoby , ktorá má vysokú pokrývku. Nezakrývať alobalom.
Ihlicou skúsime , či je prepečené.
- Po vybratí som natrela medom, ale to som si tiež len sama vymyslela.
Podávala som to so šlahačkou, krorú som poliala troškou lekváru prevareného s vodou, aby bol tekutejší /samozrejme už vychladnutým/