Jednoduchý chlebík (fotorecept)

Autor receptu: lenka1503

Skúšala som už viac krát upiecť chlebík ale nebolo to ono. A do tohoto som sa zalubila! :) je jednoduchý a po upečení krásne spieva (myslím tým že je chrumkavý). Voňavý, chutný, chrumkavý no čo viac si môžem priať?? Len čerstvé maslo a pohár čierneho čaju :)

35 minút
na 150-190 °C

Postup

  1. Spravila som ho ako hrnčekový chlebík. Z trochu vlažnej vody, pol kocky rozmrveného droždia, 1 čl. kryštálového cukru a 1 čl. hladkej múky si spravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme všetkú múku. Pridáme soľ (stačia 2 čl. ale ked chcete trochu slanší tak pridajte aj tú tretiu), olej a nakoniec aj kvások. Pridáme ešte asi 1,5 dcl vody a vymiesime cesto. Ja robím lepivé cesto. Keď ho vymiesim tak poriadne pomúčim spodok misky a aj vrch cesta a nechám ho odpočívať 1 hodinu.
  2. Keď vykysne vyklopíme ho na riadne pomúčenú dosku. Moc ho nemačkajte keďže cesto sa lepí. Jenské sklo vymažeme tukom (ja som použila bravčovú masť) aj spodok aj boky skla. Opatrne doň premiestnime cesto a ešte ho prikryjeme na 15 minút. Zatiaľ dáme rozohriať rúru na 200 °C.
  3. Zavrieme ho do jenského skla a pečieme pri 190 °C. Môj sa piekol asi 20-25 minút. Kým nedostane zlatistý nádych. Potom stíšíme na 150 °C a dopečieme do zlatohneda asi 10 minút.
  4. Aaaa tu ho máme :)