Francúzske zemiaky
Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Vaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk,
určite vládnu aj týmto, všeobecne
uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli aj pre náš,
tentoraz „AZ-variant“. Okrem
dvojkombinácie, hustá kyslá smotana a „šlahetka (šľahačková smotana v starokošickom
dialekte)“ sme si chuť efektu
výsledného diela zvýšili aj „kvašákmi“, ktoré dozreli pod slnkom Peorie. Pridal som k
nim aj kolieska mrkvy a farebné
papriky. Cesnak sme schrúmali iba tak, priebežne.
4-6 porcie |
33 minút príprava |
69 minút na 180 °C |
Postup
- vstupná zostava „s úsmevom“
- zapekaciu misu, ja som tentoraz použil oválnu z anglického porcelánu, som vymazal zmäknutým maslom a vysypal jemnou pečivovou preosiatou strúhankou; na dno som rozložil prvú vrstvu „diskov“ zemiakov uvarených v šupke, kolieska vajíčok na tvrdo a pokrájanej „polskej kielbasy“ (o jej „kvalite“ mám svoj, he-he-he, názor, ale na tento účel je vhodná, lebo ju dochutia ostatné ingrediencie), pokryl niekoľkými KL kyslej smotany a jemne „poprášil“ soľou
- podobne som pokračoval druhou i treťou vrstvou, pokiaľ ich bude viac nevadí, hlavné je, že poslednú bude tvoriť vrstva „čistých“ zemiakov, ktorú som posypal čerstvo mletým čiernym korením a zalial malým balením šľahačkovej smotany,
- plnú misu som premiestnil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a za 69´
- bolo „zlato-žlté dielo“ pripravené
- na servírovanie; s „kvašákmi“ a ostatnými prvkami fľaše, v ktorej kysli, nám veľmi chutilo!