Čokoládové rožteky

Jednoduché čokoládové rožteky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Rohlíčky z jemného kysnutého smotanového cesta plnené kúskami čokolády a posypané škoricovým cukrom :-) Na výlet alebo víkendové raňajky ako stvorené.

20 ks
porcií
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor, soľ a sódu bikarbónu si najprv v jednej miske premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej, hustú smotanu a v mlieku napučané kvasnice. Vypracujeme jemné, od polomäkkého mäkkšie cesto, ktoré sa ešte pomerne lepí, ale také má byť :-) Cesto pomocou trochy múky len trošku vymiesime do bochníka, poprášime múkou a necháme cca 30-40 minút kysnúť.
  2. Ako plnku si pripravíme čokoládu, celkom podľa vašej chuti :-) A na posypanie rohlíčkov si zmiešame trocha cukru so škoricou. Kto nechce, tak posypať nemusí, ale s čokoládou to veľmi ladí :-)
  3. Nakysnuté cesto vyvaľkáme do veľkého kruhu (50-55 cm) a potrieme ho celý olejom pomocou štetca - cca 3 cm od kraja vynecháme, tam pôjde čokoláda. Následne kruh pokrájame najprv na 4 časti a potom každú časť ešte na 5 tenkých trojuholníčkov. Na každý dáme 2-3 kocky čokolády a zľahka skrútime podľa obrázku do tvaru rožteka.
  4. Rohlíčky dáme na plech s papierom, potrieme žĺtkom, ktorý sme zmiešali s 1 PL oleja a posypeme vrch rohlíčkov škoricovým cukrom. Rohlíčky dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Sú to menšie rohlíčky, takže sa dlho nepečú, treba si to sledovať.
  5. A tu už krásne upečené a voňavé rohlíčky ;-) Tie čo ste nepocukrovali, môžte natrieť kúskom masla ak chcete, ale inak netreba :-)
  6. Rohlíčky sú výborné, cesto ľahučké a veľmi chutné. Čokoláda je vo vnútri zmäknutá a pri zahryznutí fantasticky ladí s jemne chrumkavou škoricovou kôrkou ;-P Prajem dobrú chuť!
  7. ...a striedka :-) Rohlíčky sú najlepšie za čerstva, v deň pečenia!