Jednoduchá roláda (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Keď som to zvládol ja,zvládneš to aj ty.!
Postup
- Ahojte.Začneme s prípravou cesta.Odvážime si 120 g polohrubej múky.
- Odvážime si kryštálový cukor.
- Pripravíme si štyri vajcia.
- Nechcelo sa mi do obchodu k vôli papieru na pečenie,tak si pripravíme aj plech pomastený maslom a posypaný polohrubou múkou.
- Spravíme si piškótové cesto :
Do nádoby rozbijeme štyri vajcia.
- Vajcia trochu vyšľaháme a hneď k nim pridáme 120g kryštálového cukru.
- Vaječnú zmes potom dôkladne vyšľaháme v penu a ihneď k nej pridáme múku.
- Múku k vaječnej pene primiešame už iba tak ručne.Skvelo nám pomôže aj metlička zo šľahača.
- Pripravíme si vlhkú utierku.
- Cesto som piekol v predom vyhriatej rúre cca.12-14 minút pri 170 C.
Ako vidíte vybral som si plech zlých rozmerov.Plecj v ktorom som piekol má rozmery
37 x 30 cm.
- Zrežeme kraje upečenej piškóty a nielen k vôli krajšiemu efektu,ale aj preto aby sa nám ľahšie vyberala z plechu.
- Pomôžeme si servírovacou lopatkou,alebo iným predmetom.
- Piškótové cesto dáme na vlhkú utierku.
- Cesto potom zrolulejeme spolu aj s utierkou.
- A teraz si spravíme pudingový krém.Postupujeme takto:
300 ml mlieka privedieme do varu.
- V mlieku čo nám zostalo tj. 200 ml premiešame 2 zlaté klasy.Miešame do hladkej hmoty.
- Hmotu zo zlatého klasu a mlieka vlejeme do 300 ml prevareného mlieka.
Za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
- Do teplého pudingu pridáme cca. 60 g masla a dobre ho vyšľaháme.Následne doň namiešame aj precedenú pomarančovú šťavu.Pre istotu som si šťavu dal zohriať v mikrovlnke aby bola telá,no nie horúca a k pudingu som ju miešal po častiach.
- Do diela z pudingu potom ešte musíme prišľahať aj maslo čo nám zostalo a to 60 g.
Pudingovú hmotu šľaháme do hladkej konzistencie.Nemusíme ju dávať do chladničky
kedže mne stuhla aj na stole.Musel som ju potom znova prešľahať aby bola vláčna.
- Ďalej,stočenú roládu rozvinieme a vláčny krém naňu natrieme.
- Ošúpané mandarinky prepichneme tenkou ihlicou na pletenie.
- Potom už roládu musíme iba stočiť a umiestniť ju do chladničky aby nám puding stuhol.
Najlepšie je robiť takéto koláče večer a v noci pekne stuhnú,no ja som ho krájal už zhruba po dvoch hodinách čo je nesprávne,lebo z nej zostala už iba štvrťka.