Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept)
Autor receptu: hanee
Toto teplé predjedlo nájdete v čínskych bistrách a reštauráciach v mnohých variáciach
náplní. Táto je jednoduchá, lacná, rýchla a CHUTNÁ.
10 porcií |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Kapustu nakrájame na tenké pásiky, mrkvu nastrúhame na strúhadle. (zeleninu sme umyli a očistili samozrejme)
- Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja, pridáme mleté mäso, opekáme do "zblednutia", nebude to viac ako 5 minút. Keď je mäsko hotové, pridáme zeleninu. Všetko spolu premiešame, stačí minúta a ochutíme sójovou omáčkou. Ostavíme, necháme vychladnúť.
- Ryžový papier budeme namáčať v teplej vode, aby zmäkol. Pri nákupe vezmite papier okrúhly. Môj mal priemer 22 cm, tak sú rolky vačšie ale vôbec mi to neprekáža, skôr naopak ,o) Nájdite tanier/misku idealne väčšiu ako papier dajte do nej teplú vodu aaaa namáčame. Max 5 sekúnd, radsej nech papier ostane tvrdší. Ak to preženiete, zle sa s ním bude manipulovať. Namáčame po jednom! Dobre otrasieme z vody pred rolovaním.
- Začína zábava, ideme rolovať! Asi do spodnej tretiny som dala 2PL pripravenej zmesy
- Prekyjeme spodnou /tou kratšou/ časťou
- Teraz zahneme po oboch stranách
- rolujeme, mozete idealne aj viacerými prstami, dobre plnku poutahujte, nech je z rolky pekny válček
- asi takýto
- a potom celý proces opakujme, opakujeme, opakujeme...
- Teraz pozor! Mokré cesto je lepkavé! Rolky v treba nechať oschnút a ochladnúť tak, aby sa nedotýkali. Keď ich chytíte do ruky a nelepia sa, môžete ich naporcovať do mikroténových sáčkov a uskladniť do mrazáku.
- Pre priamu konzumáciu rozpáľte dostatočné množstvo oleja a vkladajte rolky až keď je poriadne horúci. Smažte do zlatista. Po dosmažení nechajte prebytočný olej odsať na papierovom obrúsku. Pri vysmážaní sa rolky majú tendenciu lepiť k sebe. Je preto jednoduchšie vkladať ich do oleja po jednej, nechať 15 sekúnd zatiahnuť a pridať ďaľšiu.
- Rolky podávame so sójovou omáčkou a sladkou čili omáčkou.