Jarné rolky /spring rolls/ (fotorecept)

Autor receptu: hanee

Toto teplé predjedlo nájdete v čínskych bistrách a reštauráciach v mnohých variáciach náplní. Táto je jednoduchá, lacná, rýchla a CHUTNÁ.

10
porcií
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kapustu nakrájame na tenké pásiky, mrkvu nastrúhame na strúhadle. (zeleninu sme umyli a očistili samozrejme)
  2. Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja, pridáme mleté mäso, opekáme do "zblednutia", nebude to viac ako 5 minút. Keď je mäsko hotové, pridáme zeleninu. Všetko spolu premiešame, stačí minúta a ochutíme sójovou omáčkou. Ostavíme, necháme vychladnúť.
  3. Ryžový papier budeme namáčať v teplej vode, aby zmäkol. Pri nákupe vezmite papier okrúhly. Môj mal priemer 22 cm, tak sú rolky vačšie ale vôbec mi to neprekáža, skôr naopak ,o) Nájdite tanier/misku idealne väčšiu ako papier dajte do nej teplú vodu aaaa namáčame. Max 5 sekúnd, radsej nech papier ostane tvrdší. Ak to preženiete, zle sa s ním bude manipulovať. Namáčame po jednom! Dobre otrasieme z vody pred rolovaním.
  4. Začína zábava, ideme rolovať! Asi do spodnej tretiny som dala 2PL pripravenej zmesy
  5. Prekyjeme spodnou /tou kratšou/ časťou
  6. Teraz zahneme po oboch stranách
  7. rolujeme, mozete idealne aj viacerými prstami, dobre plnku poutahujte, nech je z rolky pekny válček
  8. asi takýto
  9. a potom celý proces opakujme, opakujeme, opakujeme...
  10. Teraz pozor! Mokré cesto je lepkavé! Rolky v treba nechať oschnút a ochladnúť tak, aby sa nedotýkali. Keď ich chytíte do ruky a nelepia sa, môžete ich naporcovať do mikroténových sáčkov a uskladniť do mrazáku.
  11. Pre priamu konzumáciu rozpáľte dostatočné množstvo oleja a vkladajte rolky až keď je poriadne horúci. Smažte do zlatista. Po dosmažení nechajte prebytočný olej odsať na papierovom obrúsku. Pri vysmážaní sa rolky majú tendenciu lepiť k sebe. Je preto jednoduchšie vkladať ich do oleja po jednej, nechať 15 sekúnd zatiahnuť a pridať ďaľšiu.
  12. Rolky podávame so sójovou omáčkou a sladkou čili omáčkou.