Cheesecake
Japonský cheesecake (fotorecept)
Autor receptu: violeta
Fantasticky nadýchaný, penový
cheesecake. Vždy som ho chcela
ochutnať :)
8 porcií |
30 minút príprava |
18+30 minút na 200/140 °C |
Postup
- Aby sa japonský cheesecake podaril, treba dodržať japonskú precíznosť v postupe.
- Treba si pripraviť všetky suroviny. Cukor sa môže ubrať na 60 g + 60 g. Preosiať cukor, aj múku cez sitko, aby v nich neboli hrudky. Vajcia rozdeliť na žĺtky a bielky. Maslo s mliekom rozpustiť. Vytlačiť si citrónovú šťavu a nastrúhať kôru, tá sa nemusí pridať, ak nemáte bio citróny.
Rúru dať vyhrievať na 200 °C. V žiadnom prípade nie teplovzduch, len ohrev zhora a zdola.
- Tortovú formu s priemerom 21-23 cm vysteliem papierom na pečenie. Spodok len zacvaknem s papierom a boky trocha potriem maslom a obložím papierom. Treba nechať vyšší okraj, lebo cheesecake narastie.
- No a môžeme začať s prípravou cesta.
Do väčšieho hrnca si dám zohriať na spodok vodu. Položím naň misku s cream cheese. Keď povolí, vymiešam ho metličkou do hladka.
- Primiešam postupne žĺtky, 70 g cukru, zohriate mlieko s maslom, 1 PL citrónovej šťavy a citrónovú kôru.
- Misku vyberiem z hrnca s teplou vodou a primiešam preosiatu múku a kukuričný škrob.
- Bielky začnem šľahať so štipkou soli, pridám 1 PL citrónovej šťavy a 70 g cukru. Poriadne vyšľahám.
- Bielkový sneh postupne, na 3-krát, vmiešam do žĺtkovej hmoty. Musí vzniknúť pekné, jemné, nadýchané cesto.
- Cesto preložím do formy, poriadne ho uhladím. Pekne sa dá vyrovnať špajdľou, spraviť pár ťahov, ale len po povrchu. Nakoniec párkrát buchnem formou o pracovnú dosku. Pri pečení sa takto vytvorí typická hladká, zlatistá šupka.
- Cheesecake pečiem vo vodnom kúpeli.
Formu obalím alobalom a takto vložím do plechu s vodou.
- Teraz treba dodržať presný postup pečenia, aby cheesecake nespľasol.
Pečiem na spodnej priečke 18 minút pri 200 °C.
Po 18 minútach teplotu znížim na 140 °C a pečiem 30 minút. Rúru neotváram!!!
Po 30-tich minútach rúru vypnem, ale vôbec neotváram a takto v nej nechám cheesecake ďalších 30 minút.
Po týchto 30-tich minútach ho vyberiem z vodného kúpeľa a znova vložím do rúry. Tentokrát do dvierok zaseknem kuchynskú utierku a v takto pootvorenej rúre nechám koláč ďalších 30 minút.
Potom dvierka pootvorím viac a nechám cheesecake úplne v rúre vychladnúť.
- Tento jemný koláč treba krájať teplým nožom a po každom reze nôž očistiť.
No a konečne ochutnávka ;)