Jakitori

Autor receptu: kegija

Jakitori - kurča na špajdli je japonské národné jedlo, je to náš obľúbený recept na prípravu grilovaného mäska, či už rebierok, krídelok, stehienok. Kto má rád tak trochu zmixovanú chuť sladkého a slaného, určite si príde na svoje. Pôvodný recept je z knihy Stevena Raichlena, no niektoré suroviny sme vynechali a aj napriek tomu je vynikajúci :)

Suroviny

Postup

  1. Mladú cibuľku a umyté kuracie mäso zbavené zvyškov šliach a tuku nakrájame na približne rovnaké kúsky dlhé asi 4 cm a napichujeme na dve špajdle tak, aby ste mali medzi špajdlami medzeru. Takto sa vám mäso nebude počas grilovania samo pretáčať. Kým si pripravíme omáčku, pripravené ražníky odložíme do chladničky.
  2. Do hrnca dáme sójovú omáčku, víno, cukor, kúsok citrónovej kôry, nakrájanú cibuľku a cesnak mierne roztlačený plochou stranou noža. Necháme zovrieť na miernom ohni a 5-10 minút varíme za stáleho miešania alebo kým omáčka mierne nezhustne. Precedíme a necháme vychladnúť. Trocha omáčky si môžeme odložiť ako dip.
  3. Ražníky dáme na gril a po prvom otočení potierame omáčkou. Teraz často otáčame a potierame až dovtedy, kým nebude mäsko hotové. Omáčka na povrchu vytvorí jemnú glazúru. Mňam! Už teraz sa mi zbiehajú slinky.