Jahodový veterník s mätovou šľahačkou

Autor receptu: redakcia

8
porcií
35 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do kastróla dáme prevariť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Prevarené mlieko odstavíme z ohňa a prisypeme múku. Vrátime späť na oheň a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla.
  2. Cesto necháme mierne vychladnúť a postupne po jednom doň zapracujeme vajíčka. Hladkým cestom naplníme zdobiace vrecko. Plech vystelieme papierom na pečenie a vreckom nastriekame na plech veterníky. Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút.
  3. Jahodový krém: Dáme zovrieť mlieko s cukrom. Umyté jahody nakrájame. V časti mlieka rozmiešame Zlatý klas. Prilejeme spolu s jahodami do vriaceho mlieka a povaríme asi 3 minúty. Rozmixujeme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do krému nakoniec opatrne zapracujeme zmäknuté maslo a odložíme do chladničky.
  4. Mätová šľahačka: Mätu nasekáme najemno, pridáme k smotane spolu s cukrom a vyšľaháme.
  5. Veterníky prekrojíme, na dolnú časť nanesieme jahodový krém, potom mätovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka.