Jahodový džem s celými plodmi (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Postup

  1. Jahody si očistím od stoniek ,umyjem a nechám odkvapkať.
  2. Väčšie jahôdky si pokrájam na kocky ,asi 1 cm
  3. a tie čo sú prezreté popučím.Je to v pomere asi 2:1.
  4. Spojím s pokrajanými a pridám šťavu s citrona.
  5. Zasypem cukrom ,
  6. premiešam a zakryté nechám aspoň 12 hodin stáť v chlade.
  7. na druhý deň zmäs raz prevarím a odstavím a nechám do dalšieho dňa postáť.
  8. Na tretí deň precedím a šťavu varím za stalého miešania tak 15-20 min nie na prudkom ohni tak,aby šťava nemala penu a povrch nadobudne peknú hodvabnú farbu.
  9. Potom do scedených kuskov pridám 1 sačok Gelfixu,zamiešam a pridám do
  10. šťavy a nechám prejsť varom asi 1 min.Odstavím a plním do suchých pohárov.Uzatvorím a poháre zakryjem dekou do druhého dňa.Takto urobený džem Vám vydrží dlhšie.Ked je na rýchly konzum netreba ho zakryvať dekou.