Jahodové parené buchty (fotorecept)

Autor receptu: uschi

Väčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, treba dodržať postup a buchty budú ako papučky:))

6-8
porcií
60 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z rozmrveného droždia, trochy vlažného mlieka a 1 lyžičky kryštálového cukru pripravíme kvások. Obe múky preosejeme, pridáme kvások, soľ, vajce a zvyšné vlažné mlieko, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme asi 30 minút vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a ten vyvaľkáme asi na 1 cm. Z cesta vykrojíme kolieska a do každého zabalíme umyté a okvapkané jahody, podľa veľkosti 1 alebo 2. Buchtičky necháme chvíľu kysnúť.
  3. Buchty paríme presne 7 celých minút nad vriacou vodou.
  4. Hotové obalíme alebo posypeme mletými orechami zmiešanými s práškovým cukrom a podávame.
  5. Z rovnakého cesta, akurát miesto 0,5 dl mlieka dám 0,5 dl oleja robievam aj takéto malé broskyňové koláčiky s pudingom a posýpkou...
  6. ...a upečené...
  7. ...alebo orechové, tvarohové či lekvárové rohlíčky.