Jahodové parené buchty (fotorecept)
Autor receptu: uschi
Väčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, treba dodržať postup a buchty budú ako papučky:))
6-8 porcií |
60 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup
- Z rozmrveného droždia, trochy vlažného mlieka a 1 lyžičky kryštálového cukru pripravíme kvások. Obe múky preosejeme, pridáme kvások, soľ, vajce a zvyšné vlažné mlieko, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme asi 30 minút vykysnúť.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a ten vyvaľkáme asi na 1 cm. Z cesta vykrojíme kolieska a do každého zabalíme umyté a okvapkané jahody, podľa veľkosti 1 alebo 2. Buchtičky necháme chvíľu kysnúť.
- Buchty paríme presne 7 celých minút nad vriacou vodou.
- Hotové obalíme alebo posypeme mletými orechami zmiešanými s práškovým cukrom a podávame.
- Z rovnakého cesta, akurát miesto 0,5 dl mlieka dám 0,5 dl oleja robievam aj takéto malé broskyňové koláčiky s pudingom a posýpkou...
- ...a upečené...
- ...alebo orechové, tvarohové či lekvárové rohlíčky.