Jablkový lekvár 3,2,1

Autor receptu: izabella929

Vzhľadom na to, že sa blíži obdobie pečenia, rozhodla som sa gazdinkám doporučiť lekvár, ktorý je možné robiť odhliadnuc od toho aké je práve obdobie.

70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tento lekvár varím vždy vtedy, keď sa mi na polici už minie.Najlepšie sa robí, keď je veľa ovocia na záhrade, ale dá sa urobiť aj z polovičnej, alebo štvrtinovej dávky.Môže sa ľubovolne kombinovať so sirupami akej koľvek chuti a potom aj tento lekvár má takú chuť.Často používam malinový, pomarančový a hruškový sirup. Najlepšie sa zapamätá ako :3,2,1... ja ho aj takto volám.Na jednu dávku potrebujem 3 kg očistených jablčok, teda ošúpať a vyčistiť od jaderníkov,2 kg kryštálový cukor a 1 liter sirupu.
  2. Jablčka dám variť do rajnice, zalejem 2dc vody a 2 dc sirupom. Varím, až sa celkom rozvaria jablčka.Treba ich preliať cez sitko, aby sa šupky z jaderníkov nedostali do lekváru.Potom precedenú hmutu dám do rajnice, privediem do varu a prisypem 2kg cukru a zalejem zbytkom sirupu. Varím tak, ako oastatné lekváre. Hustota lekváru záleží od toho, na čo sa bude používať. Je vynikajúci, dá používať do koláčov, lebo sa nerozteká.Dá sa urobiť aj na redšie, na používanie ako pomazánka na chlieb. Na záver, ked je už skoro hotový nasypem citrodeko. Horúci lejem do pripravených pohárov.
  3. Uzatvorím a na prikryjem uterákom , kým vychladne. Neotáčam ho na vrchnáky. Pani tatranke som ho poradila,ona pridala do neho aj pomaranče a veľmi si ho chválila.Je chuťovo vynikajúci a môže sa uvariť hoci aj dnes, aj keď je december.