Jablkový kysnutý závin (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Takýto jednoduchý , dobrý a voňavý kysnutý jablkový závin mi robila moja dobrá stará mama v detstve, ponúkam jej recept záujemcom.

1 závin
porcia
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Zohriala som mlieko na vlažné.
  2. Rozpustila som maslo a nechala som ho vychladnúť na vlažné.
  3. Do preosiatej múky v mise som pridala soľ,...
  4. ...cukor krupica a premiešala.
  5. Do jamky v múke som nadrobila čerstvé droždie,...
  6. ..zaliala som ho časťou vlažného mlieka - asi 100 ml a nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
  7. Ked kvások vykysol, priliala som vlažné maslo....
  8. ...a rukami som dôkladne vypracovala za postupného pridávania zvyšného vlažného mlieka hladké pružné lesklé polomäkké cesto, ktoré som dala na teple kysnúť na 30 minút prikryté čistou utierkou. Z vlažného mlieka som spotrebovala do cesta spolu 200 ml, zvyšných 50 ml som odložila na chladné miesto, týmto mliekom budem potierať koláč pred pečením.
  9. Kým cesto kyslo, pripravila som náplň. Do mažiara som dala 1/2 CL celých klinčekov, ktoré som rozdrvila na jemno.
  10. Do misy som nastrúhala jablká, pomerne rýchlo mi stmavli, ale to v tomto prípade vôbec nevadí.
  11. K jablkám som pridala mletú škoricu, podrvené klinčeky, na hrot noža mletý zázvor,...
  12. ...2 PL tekutého medu,...
  13. ...pridala som 1 PL detskej krupice, ktorá zabráni vytečeniu plnky, lebo nasaje do seba vlhkosť a všetko som spolu dobre zmiešala, náplň bola hotová.
  14. Cesto po 30 minútach kysnutia...
  15. ...som vybrala na dosku,...
  16. ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika veľkosti asi 40 x 20 cm. Vôbec netreba pomúčiť ani cesto, ani dosku, s cestom sa výborne pracuje, nelepí.
  17. Na cesto som rovnomerne rozotrela náplň tak, aby po obvode zostal voľný pruh o šírke 3 - 4 cm.
  18. Cesto s náplňou som stočila do závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som zahla nadol pod závin, ktorý som preniesla na plech s pečiacou fóliou, závin som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple kysnúť znovu 30 minút.
  19. Potom som závin potrela zvyšným studeným mliekom a vložila som ho piecť do trúby, v ktorej bol na spodku hrnček s horúcou vodou.
  20. Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na 30 minút, potom som ju vybrala z trúby, nechala úplne vychladnúť na mriežke.
  21. Vychladnutý závin som pokrájala na plátky a podávala s horúcim čajom. Tento závin vôbec nie je presladený, moja dobrá stará mama pridávala do náplne miesto mletých klinčekov klinčeky čerstvo podrvené v mažiari, na hrot noža mletý zázvor, ktorý dodal perfektnú chuť spolu s medom, ktorý dávala miesto cukru,čím je náplň oveľa chutnejšia a aby náplň nevytiekla, pridala za polievkovú lyžicu detskej alebo pšeničnej hrubej krupice,počas pečenia tohto jablkového závinu nádherne a dráždivo rozvoniaval celý dom, cesto je jemné, nadýchané a ľahučké ako pierko, vždy mi ho upiekla v detstve na moje želanie -) U nás sa po ňom len tak zaprášilo, pridávam recept mojej drahej starej mamy, vrelo odporúčam vyskúšať jej Jablkový kysnutý závin :-)