Jablkový kysnutý závin (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Takýto jednoduchý , dobrý a voňavý kysnutý jablkový závin mi robila moja dobrá stará
mama v detstve, ponúkam jej recept záujemcom.
1 závin porcia |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup- Zohriala som mlieko na vlažné.
- Rozpustila som maslo a nechala som ho vychladnúť na vlažné.
- Do preosiatej múky v mise som pridala soľ,...
- ...cukor krupica a premiešala.
- Do jamky v múke som nadrobila čerstvé droždie,...
- ..zaliala som ho časťou vlažného mlieka - asi 100 ml a nechala som ho vykysnúť - asi 15 minút.
- Ked kvások vykysol, priliala som vlažné maslo....
- ...a rukami som dôkladne vypracovala za postupného pridávania zvyšného vlažného mlieka hladké pružné lesklé polomäkké cesto, ktoré som dala na teple kysnúť na 30 minút prikryté čistou utierkou. Z vlažného mlieka som spotrebovala do cesta spolu 200 ml, zvyšných 50 ml som odložila na chladné miesto, týmto mliekom budem potierať koláč pred pečením.
- Kým cesto kyslo, pripravila som náplň. Do mažiara som dala 1/2 CL celých klinčekov, ktoré som rozdrvila na jemno.
- Do misy som nastrúhala jablká, pomerne rýchlo mi stmavli, ale to v tomto prípade vôbec nevadí.
- K jablkám som pridala mletú škoricu, podrvené klinčeky, na hrot noža mletý zázvor,...
- ...2 PL tekutého medu,...
- ...pridala som 1 PL detskej krupice, ktorá zabráni vytečeniu plnky, lebo nasaje do seba vlhkosť a všetko som spolu dobre zmiešala, náplň bola hotová.
- Cesto po 30 minútach kysnutia...
- ...som vybrala na dosku,...
- ...rozvaľkala som ho do tvaru obdĺžnika veľkosti asi 40 x 20 cm. Vôbec netreba pomúčiť
ani cesto, ani dosku, s cestom sa výborne pracuje, nelepí.
- Na cesto som rovnomerne rozotrela náplň tak, aby po obvode zostal voľný pruh o šírke
3 - 4 cm.
- Cesto s náplňou som stočila do závinu tak, aby spoj bol na spodku a oba konce som zahla nadol pod závin, ktorý som preniesla na plech s pečiacou fóliou, závin som prikryla čistou utierkou, nechala som ho na teple kysnúť znovu 30 minút.
- Potom som závin potrela zvyšným studeným mliekom a vložila som ho piecť do trúby, v ktorej bol na spodku hrnček s horúcou vodou.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C na 30 minút, potom som ju vybrala z trúby, nechala úplne vychladnúť na mriežke.
- Vychladnutý závin som pokrájala na plátky a podávala s horúcim čajom. Tento závin vôbec nie je presladený, moja dobrá stará mama pridávala do náplne miesto mletých klinčekov klinčeky čerstvo podrvené v mažiari, na hrot noža mletý zázvor, ktorý dodal perfektnú chuť spolu s medom, ktorý dávala miesto cukru,čím je náplň oveľa chutnejšia
a aby náplň nevytiekla, pridala za polievkovú lyžicu detskej alebo pšeničnej hrubej krupice,počas pečenia tohto jablkového závinu nádherne a dráždivo rozvoniaval celý dom, cesto je jemné, nadýchané a ľahučké ako pierko, vždy mi ho upiekla v detstve na moje želanie -) U nás sa po ňom len tak zaprášilo, pridávam recept mojej drahej starej mamy, vrelo odporúčam vyskúšať jej Jablkový kysnutý závin :-)
|