Jablkový krémový koláč (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Recept mám zo starého čísla Dobrého jedla z roku 2003.

Postup

  1. Do misy preosejeme múku, pridáme vajcia, soľ a maslo
  2. Vypracujeme cesto, ktoré na pol hodiny odložíme na chladné miesto
  3. Hrozienka umyjeme a namočíme do umu. Jablká očistíme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a potrieme citrónovou šťavou
  4. Cesto rozdelíme na dve časti
  5. Jednu rozvaľkáme a položíme na hlbší plech (30 x 38 cm)vystlaný papierom na pečenie a kraje mierne vytlačíme
  6. Polovičky jabĺk naplníme hrozienkami a reznou stranou položíme na cesto.
  7. V časti smotany rozmiešame pudingový prášok. Zvyšnú smotanu dáme variť so 125 g práškového cukru a vanilkovým cukrom. Do vriacej smotany vlejeme smotanu s pudingom a krátko povaríme
  8. Túto zmes rovnomerne nalejeme na jablká, ja som ju dávala lyžicou a potom som sa ju stierkou snažila rovnomerne roztiahnuť po celej ploche
  9. Druhú časť cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie
  10. A týmto cestom prikryjeme to prvé s jablkami a plnkou.
  11. Papier odstránime - bol použitý len pre lepšiu manipuláciu s cestom
  12. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C cca 1 hodinu. Pätnásť minút pred dopečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.
  13. Necháme ho dôkladne vychladnúť a potom už len krájame na rezy