Jablkový krémový koláč (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Recept mám zo starého čísla Dobrého jedla z roku 2003.
Postup
- Do misy preosejeme múku, pridáme vajcia, soľ a maslo
- Vypracujeme cesto, ktoré na pol hodiny odložíme na chladné miesto
- Hrozienka umyjeme a namočíme do umu. Jablká očistíme, rozpolíme, vyberieme jadrovník a potrieme citrónovou šťavou
- Cesto rozdelíme na dve časti
- Jednu rozvaľkáme a položíme na hlbší plech (30 x 38 cm)vystlaný papierom na pečenie a kraje mierne vytlačíme
- Polovičky jabĺk naplníme hrozienkami a reznou stranou položíme na cesto.
- V časti smotany rozmiešame pudingový prášok. Zvyšnú smotanu dáme variť so 125 g práškového cukru a vanilkovým cukrom. Do vriacej smotany vlejeme smotanu s pudingom a krátko povaríme
- Túto zmes rovnomerne nalejeme na jablká, ja som ju dávala lyžicou a potom som sa ju stierkou snažila rovnomerne roztiahnuť po celej ploche
- Druhú časť cesta vyvaľkáme na papieri na pečenie
- A týmto cestom prikryjeme to prvé s jablkami a plnkou.
- Papier odstránime - bol použitý len pre lepšiu manipuláciu s cestom
- Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C cca 1 hodinu. Pätnásť minút pred dopečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.
- Necháme ho dôkladne vychladnúť a potom už len krájame na rezy