Jablkový koláč - Šalkovianske
Autor receptu: sajgy
Naša rodina si pred veľa, veľa rokmi priniesla tento recept zo Šalkovej pri B.B. Doniesla si ho
už moja prastarká a pečieme ho do dnes. Je krehký a šťavnatý zároveň. Skratka - nebíčko
v papuľke. Ako deti sme mali tiež radi surové cesto hneď po zamiešaní. Nezabudnuteľná
chuť.
20 porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 175 °C |
Postup
- Na dosku si dáme preosiatu hl. múku s vanilkovým cukrom, soľ, citrónovou kôrou, polohr. múkou, práškom do pečiva, postrúhané maslo na hrubších slzách, vajcia a 200g kryštálového cukru. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky odpočívať minimálne 30 minút. / nie menej /
- Nastrúhame očistené jablká na hrubšej slze, pridáme škoricový cukor, krystálový cukor.
- Vyberieme odpočinuté cesto z chladničky. Z 2/3 vyvaľkáme plát a položíme do vymasteného a polohr. múkou vysypaného plechu tak, aby malo kraje málo hore, aby nevytiekla šťava z jablkovej plnky. Pokryjeme nastrúhanými a ochutenými jablkami / ja pridávam ešte mletú škoricu a 40g čokoládového pudingu v prášku na posyp jabĺk / Každému, čo má rád.Prikryjeme 1/3 cesta, ktoré nám ostalo. Dáme buď plát, alebo urobíme mriežky z pásikov cesta. Fantázii sa medze nekladú.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C cca 25 - 30 minút. Podľa hrúbky koláča. Kým nieje upečený do zlatista. Necháme chvíľku vychladnúť a posypeme práškovým cukrom. Podávame s jablkovým pyré, postrúhanou čokoládou, šľahačkou, alebo len tak - do ruky. :)