Jablkový koláč
Jablkový koláč s vanilkovým krémom
Autor receptu: redakcia
Ak milujete jablkové koláče, pripravte si so mnou tento dezert s francúzskym šarmom.
8 porcií |
30 minút príprava |
45-50 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Cez sitko preosejeme múku a cukor. Pridáme nakrájané maslo, štipku soli, žĺtok a smotanu. Dôkladne, ale čo najrýchlejšie premiešame rukou.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a dáme na polhodinku chladiť do chladničky.
- Pripravíme si vanilkový krém. Mlieko, cukor a škrob nasypeme do hrnca. Škrob poriadne rozmiešame, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme ešte dreň z vanilky alebo vanilkovú pastu, zahrievame a miešame, kým krém nezhustne. Vriaci krém zložíme z ohňa a za stáleho miešania pridávame po jednom žĺtky.
Poriadne premiešame a necháme prejsť varom. Zložíme z ohňa a krém necháme za občasného miešania vychladnúť.
- Jablká nakrájame na plátky. Pokvapkáme ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, jablká tak nezožltnú.
- Vychladené cesto rozbalíme a zľahka rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru formy. Nepritláčame veľmi, aby sa cesto neprilepilo o podložku. Cesto preložíme do formy a prispôsobíme jej okrajom. Cesto popicháme vidličkou a naplníme vanilkovým krémom. Navrch poukladáme plátky jabĺk a posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 – 50 minút. Horúci koláč potrieme medom.