Jablkový koláč s liatym cestom (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Ešte včera večer som upiekla tento koláčik, ale už som nemala síl, pridať ho sem. Dnes som ešte dorobila polevu a delím sa o tento recept s vami. Jablková sezóna už začala, tak skoršie jabĺčka využívam aj takto :-)

55 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z uvedených surovín dôkladne vymiesime cesto. Polhodinu ho necháme odpočívať v chlade.
  2. Medzitým si pripravíme jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame na slzičkovom strúhadle. Mierne z nich vytlačíme šťavu a ochutíme ich škoricou a cukrom.
    Liate cesto: Teraz si pripravíme misu, do ktorej dáme suroviny na liate cesto. Metličkou ho dôkladne premiešame.
  3. Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme hrubý plát, položíme ho do stredu plechu (vymazaného maslom a vysypaného múkou) a prstami ho roztlačíme po celej ploche. Okraje mierne vyvýšime. Dáme ho piecť na 200 °C asi 10 minút. Rozmer plechu 35 x 35 cm
  4. Po 10 minútach cesto vyberieme z rúry a nanesieme na neho jablkovú vrstvu. Z jabĺčok ešte trochu vytlačíme šťavu, aby cesto nebolo mokré. Na vrstvu jabĺk vylejeme liate cesto a pečieme na 180 °C asi 45 minút do zlatohneda.
  5. Karamelová poleva: Do hrnca dáme cukor a maslo. Za stáleho miešania varíme na miernom plameni, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nechytí mierne hnedú farbu. Smotanu si medzitým ohrejeme a postupne ju vlievame k cukrovo-maslovej zmesi. POZOR bude to peniť, takže si stíšte plameň na minimum. Potom premiešame, a varíme bez miešania na miernom plameni asi 5 minút. Odstavíme, necháme 20 minút chladnúť a vylejeme ju na vychladnutý koláč, necháme stuhnúť. V mojom prípade som polevu varila na druhý deň, takže z koláča časť pochopiteľne chýba :-)
  6. Po vychladnutí podávame. Poleva je ťahavejšia, nestuhne úplne. Treba krájať nožom namočeným v horúcej vode. Ja som poliala celý koláč, ale stačí urobiť menej polevy a koláč len pofŕkať :-)