Jablkový koláč s dvojakým cestom (fotorecept)
Autor receptu: alicedane
Recept na svieži jablkový koláč. Vrchná vrstva je z lístkového cesta.
Postup
- Z múky, práškového cukru, zmäknutého masla, vajíčok a štipky soli si vymiesime cesto.
- Vymiesené cesto odložíme do chladničky a necháme ho odstáť cca 40 minút.
- Odležané cesto rozgúľame na papieri na pečenie, dáme na plech a poprepichujeme vidličkou.
- Pripravíme si cca 2,3 kg jabĺk - ja som ich vážila aj so šupou. Očistíme a nastrúhame ich.
- K nastrúhaným jablkám pridáme trochu kryštálového cukru, vanilínový cukor, hrozienka a škoricu. Chvíľku ich podusíme (naozaj iba chvíľku).
- Mierne podusené jablká rovnomerne rozprestrieme na základné cesto.
- Vezmeme rozmrazené lístkové cesto (toto som kupovala v Lidli) a rozvaľkáme ho.
- Rozvaľkané lístkové cesto položíme na jablkovú vrstvu, poprepichujeme ho a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Koláč pečieme pri 180 stupňoch cca 35 minút. Pred vybratím z rúry ho pre istotu skontrolujeme špajdľou.
- Do hrnčeka nalejeme trošku oleja, pridáme čokoládu na varenie a na miernom ohni ju rozpustíme.
- Vychladnutý koláč ozdobíme čokoládou a môžeme krájať. Dobrú chuť :)