Jablkový koláč

Jablkový koláč (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jablkový koláč z kakaového cesta :-)

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv lyžicou zmiešame sypké suroviny, čiže obe múky, cukor, sol, tmavé kakao, škoricu a kypriaci prášok 1,5 sáčku (1 sáčok má 15 g). Potom pridáme vajíčka a dopolovice už spustené maslo. Dvomi rukami zapracujeme maslo a vajíčka do múky tak, aby sme dostali mrvivé cesto :-) Teraz po troške pridávame vlažné mlieko a to toľko, aby sa cesto nielen spojilo, ale aby vzniklo polomäkké až mäkké mastné cesto. Takto vypracované cesto necháme 30 minút odpočívať.
  2. Zatiaľ kým cesto odpočíva pripravíme plnku. Očistíme cca 2 kg jabĺk. Ja som očistila všetky čo sú na fotke, keďže boli aj veľké aj malé. Bolo ich cca 2 kg dokopy. Polovicu postrúhame na veľkých slzách a druhú polovicu pokrájame na drobno. Tesne pred vyvaľkaním cesta pridáme kryštálový cukor podľa chuti, vanilkový cukor a 1 sáčok (37 g) vanilkového pudingu. Napokon celé dobre premiešame...
  3. Oddýchnuté cesto rozdelíme na polovicu. Jedno cesto - spodné - vyvaľkáme na o niečo väčšie než je plech, aby malo okraje. Pomocou valčeka ho prenesieme na plech s papierom, napravíme okraje a cesto popicháme kde-tu vidličkou. Môj plech má vnútorný rozmer 29 x 39 cm.
  4. Následne rovnomerne rozložíme plnku a prikryjeme celé druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Okraje popritláčame, koláč natrieme rozšľahaným vajcom a popicháme ho zopárkrát vidličkou, aby vedel unikať vzduch. Napokon dáme koláč piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 170 °C na cca 35 - 40 minút.
  5. Mne sa piekol 40 minút. Keďže na kakaovom ceste sa dá veľmi ťažko rozoznať, či je uz dosť upečené, dajte pozor, aby ste ho nevysušili. Maximalne tých 40 -45 minút by fakt malo stačiť. Pravdaže záleží aj od vašej rúry. Ešte horúci som ho potrela maslom a keď sa maslo vpilo, som ho zakryla utierkou a nechala tak celkom vychladnúť.
  6. Cesto koláča má chuť podobnú perníku, ktorá výborne ladí s jablkami, ktoré majú vanilkovú príchuť :-) Koláč je najlepší a najchutnejší na druhý deň. Je mäkký a vláčny. Prajem dobrú chuť :-)