Jablkový zákusok
Jablkovo-tvarohová bomba
Autor receptu: navardaco
Tento koláčik som cibril na 4x, kým mi nechutil tak, ako som si ho v hlave vymyslel :)* Je jemný, tvarohový s mega jablkovou
chuťou a na konci jazyka s úžasne jemnou čoko ganache. Ideálny na víkendové pečenie.
1 plech porcia |
90 minút príprava |
18 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka rozdelíme a žĺtky spolu s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva a zmiešame. Jemne zamiešame aj vyšľahané bielky. Cesto nanesieme na plech o veľkosti 25 x 35 cm. Pečieme v rúre na 180 °C 18 minút.
- Jablkový vklad pripravíme tak, že nastrúhané jablká s cukrom opražíme v hrnci a keď pustia šťavu, pridáme kukuričný škrob zmiešaný s vodou. Povaríme aspoň 5 minút a nanesieme na vychladnutý kakaový korpus.
- Tvarohový krém pripravíme tak, že mlieko, cukor a kukuričný škrob povaríme do zhustnutia. Po jeho miernom vychladnutí zamiešame maslo, jemný tvaroh a nanesieme na mierne zatuhnutý korpus s jablkovým vkladom.
- Na tvarohový krém ukladáme karamelové keksy buď v celku, alebo ich nalámeme, ako som to urobil ja.
- Následne mierne zachladíme a pripravíme si ganache. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a dáme do väčšieho porcelánového hrnčeka. V rajnici zohrejeme smotanu po bod varu a touto smotanou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme postáť 3 minúty a následne začneme zmes miešať do úplného spojenia. S pripravenou ganache polejeme náš koláčik.
Ako vyzerajú jednotlivé vrstvy môžete vidieť na obrázku:
- Necháme stuhnúť aspoň cez noc v chladničke. Pred podávaním som vrch potrel práškom jedlého zlata riedeného pár kvapkami ...ehmmmm... borovičky :)