Jablkovo-rebarborový lekvár
Autor receptu: arasid
Na záhrade už dozreli jablká, cupocú jedno po druhom do trávy. Zbieram ich postupne, dobré do košíka, tie "nevydarené" do kompostu.Ale čo s nimi? Kompótov z jabĺk v špajzke dosť, detskú výživu nikto nechce, a páliť sme sa okrem karamelu a ohníka na záhrade ešte nenaučili .
Tak som vzala pár nožičiek rebarbory,jabĺk a išlo sa experimentovať. No jasné, oberala som ešte zbytky černíc, že by aj farba bola dobrá. Záver? Moji chlapi povedali:" Mamo, je to prudko jedlé !"
30 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistené, nakrájané jablká a rebarboru posypem cukrom, zamiešam a nechám chvíľu stáť, že by sa šťava uvoľnila.
Na slabom ohni robím to, čo pri každom varení lekváru robia všetci - miešam vareškou.
Rebarbora sa zázračne stratí - zmení na šťavičku a jablká sa v nej pomaličky varia.
Asi po hodine varenia lekvár odstavím, bo treba si aj oddýchnuť, a keď tú kávu dopijem a vylúštim asi dve - či tri krížovky, znovu pomaly varím a miešam, varím a miešam...
- A ono to krásne hustne aj bez chémie, brboce si to, občas strelí až na náprotivnú stenu, ale to nevadí, "flek sa utre" - že jákááá dobá vec tý umývatelné barvy, ale ja - kááá?
No, a keď už to vyzerá ako dobrá kašička, šup s tým do pohárov, zavrieť viečka, a keď ste už vydržali toľko pri varení, nedajte sa odradiť a lekvár zasterilizujte , neuškodí mu to a vy budete mať istotu, že sa nebude kaziť v špajzičke.
Aby som nezabudla, tie černice trošku pvoarím s cukrom a cez sitko prelisujem do variaceho lekváru - kto nemá černice, to vôbec nevadí, lebo lekvár iba z jabĺk a rebarbory má zvláštnu - netradičnú farbu - zelenkavožltú.A inak, vôňa jabĺk je v ňom fantastická - dominuje ešte aj nad tou dobrou chuťou.
Tak a kto sa nebojí, nech to skúsi, ja sa nebojím a na druhý týždeň budem skúšať zase niečo iné :)))