Jablkovo-makový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: suejka

Tento recept som získala už veľmi dávno zo starého časopisu. Kým boli chlapci malí, piekla som ho temer každý víkend. Chalani dospeli, ja som sa párkrát sťahovala a recept som stratila. A keby tohto roku nebolo toľko jabĺk, asi by som naň úplne zabudla. Márne som sa snažila ho na internete nájsť, tak som musela potrápiť pamäť a hlavne zaimprovizovať, a tak je na svete staro-nový recept, ktorý je určite originálny, ale o nič menej chutný. Tak vám ponúkam osviežujúci koláčik z jabĺčok a maku.

120 minút
príprava
50 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Z múky, Hery, cukru, vajíčka, smotany, mlieka a soli vymiesime bochník cesta. Odporúčam miesiť v miske, pomaly a trpezlivo. Nebojte sa, všetko sa nakoniec pekne spojí. Cesto potom poriadne vymiesime na pomúčenej doske, aby bo hladké bez hrudiek.
  2. Bochník položíme na mastný papier (ja si nechávam obal z Hery) a dáme do chladničky. Plech vymastíme maslom a posypeme múkou (najlepšie polohrubou, alebo hrubou). Neodporúčam mastný papier, nevsakuje a koláč sa poriadne neupečie, cesto sa nevysuší, je mastné. A pustíme sa do plnky.
  3. Z vajíčok oddelíme žĺtka, pridáme práškový cukor (koľko žĺtkov, toľko lyžíc cukru. čím kyslejšie jablká tým "kopcovitejšie" lyžice cukru). Vymiešame do "penista".
  4. Olúpané a postrúhané jabĺčka poriadne vyžmýkame a pridáme do žĺtkov a zamiešame. Plnka by mala byť hustá. Primiešame tiež vanilkový, alebo škoricový cukor. (Ja mám radšej škoricový a aj dva môžeme dať.) Ak dávame vanilkový cukor primiešame kakao. Ak dávame škoricový cukor kakao neodporúčam. Celkove tam kakao nemusíme dať, podľa chuti.
  5. Prisypeme mak a znova zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a jemne vmiešame.
  6. Bochník cesta prekrojíme na polovice. Jednu polovicu na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru plechu a pomocou valčeka prenesieme na pripravený plech. Nebojte sa dosku si poriadne pomúčiť, aby sa vám cesto nelepilo. Ide to tuhšie, keďže je v ceste aj bielok, ale cesto sa nepára a nerozpadáva pri vaľkaní.
  7. Privysoké okraje orežeme nožíkom a dolepíme prípadné diery a medzery. Ak máme priveľa odrezkov pokojne ich môžeme vmiesiť do druhej polovice cesta.
  8. Do takto pripraveného plechu vyklopíme všetku plnku, rozotrieme a zarovnáme.
  9. Vyvaľkáme druhú polovicu cesta a plnku ňou pekne prikryjeme. Popicháme vidličkou a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 40 - 45 minút pri teplote 150 stupňov C. Keď už je vrchné cesto suché dáme na cca 5 - 10 minút zapiecť. (Ja pustím teplovzdušné pečenie. Keď ešte nebolo, dávala som piecť z oboch strán.) Tak či tak pečieme pri nižšej teplote a dlhšie, cesto sa musí piecť a sušiť. Pri vysokých teplotách spodok rýchlo prihorí.
  10. Po upečení posypeme práškovým cukrom a krájame až na druhý deň. To si z receptu veľmi dobre pamätám (a je to skutočne najlepšie) pretože u nás kým boli doma chlapci sa to nikdy nedodržiavalo. Len čo vychladol, už sa krájal. :o) Dobrú chuť.