Jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Milujem vôňu čerstvo upečeného koláča, v ktorom sú jabĺčka, pripomína mi vždy ten babkin :-) Jablká sú výborné v kombinácií s makom, koláč je potom chuťovo výborný, vláčny a pre milovníkov maku ako stvorený ;-)
25 minút príprava |
30-35 minút tepelná úprava |
Postup
- Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
- Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme hviezdičky, alebo iné rôzne tvary.
- Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy)
Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
- ...
- Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, pridáme nastrúhané jablká (kto má rád, môže pridať ešte 80g hrozienok)
- Na makovú plnku povykrajujeme hviezdičky, to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka :-))
- Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.
- ...
- Prajem dobrú chuť! :-)