Jablkovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Milujem vôňu čerstvo upečeného koláča, v ktorom sú jabĺčka, pripomína mi vždy ten babkin :-) Jablká sú výborné v kombinácií s makom, koláč je potom chuťovo výborný, vláčny a pre milovníkov maku ako stvorený ;-)

25 minút
príprava
30-35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
  2. Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme hviezdičky, alebo iné rôzne tvary.
  3. Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy) Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm. Cesto popicháme vidličkou a dáme makovú plnku.
  4. ...
  5. Makovú plnku si pripravíme tak, že rozmiešame pomletý mak s cukrom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a zalejeme horúcim mliekom, pridáme nastrúhané jablká (kto má rád, môže pridať ešte 80g hrozienok)
  6. Na makovú plnku povykrajujeme hviezdičky, to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka :-))
  7. Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.
  8. ...
  9. Prajem dobrú chuť! :-)