Jablkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: boise
Deti chceli na večeru niečo sladké. Ale samozrejme niečo, čo nie je okukané. Tak som spáchala toto.
Postup
- Jablká podusíme na masle spolu so škoricou, cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou štavou do mäkka. Necháme vychladnúť.
- Odvážime si 500g múky, 100g masla, 75g cukru (2 lyžice si odložíme bokom). Pridáme soľ.
- Do misky dáme zohriať 3dcl mlieka s 2 lyžicami cukru a pridáme droždie. Necháme chvíľu pracovať.
- Kvások prilejeme do misky s múkou, cukrom, soľou a maslom a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme vykysnúť (cca 45 min.).
- Kým cesto kysne, do vychladnutých jabĺk nadrobíme asi 3 hrste piškót. Popijú vodu a vznikne kašovitá plnka.
- Vykysnuté cesto jemne premiesime a rozdelíme na 4 časti.
- Každú časť rozvaľkáme na tenké koliesko a rozdelíme na 8 častí.
- Každú časť naplníme, kraje "privrieme" na plnku a zrolujeme.
- Keď naplníme prvý plech, dáme predhriať rúru na 200 stupňov. Zatiaľ rožky na plechu pekne podkysnú.
- Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlata. Necháme vychladnúť a vychutnávame.