Jablkové koláčiky

Autor receptu: cesminaz

Cesto je výborné :-) jemné a nadýchané..

23-24
porcií
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky dáme múku, soľ, cukor a dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme 2,5dcl oleja, 2 bielky a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z droždia, z 1kl cukru a 2dl mlieka. A napokon pridáme aj zvyšných 3dl vlažného mlieka..
  2. ..všetko poriadne spracujeme, dobre viackrát premačkame :-)
  3. ..posypeme trochou múky a dobre ešte vymiesime do bochníka..
  4. ..posypeme trochou múky a zakryte utierkou dáme na 30 minút na teplejšie miesto kysnúť..
  5. ..cesto o 30 minút takto podkyslo..
  6. Z cesta urobíme veľký šulok, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky cesta..
  7. Každý jeden kúsok cesta ešte raz premiesíme a vytvoríme maličký bochniček s priemerom cca.6cm..asi veľkosť väčšej mandarínky :-)
  8. Poukladáme ich na pomúčenú dosku, zakryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste 1hodinu kysnúť.
  9. ..krásne za tú 1hodinu nakyslí :-)
  10. Kým bochníčky kysli, som si spravila plnku. Očistila jablká, ktorých som polku postrúhala a polku nakrájala na malé kocky-krajšie to ukáže :-) Vážila som ich už postrúhané, takže ich islo 1kg už takto postrúhaných do bochníčkov. Cukor si dajte podľa chuti, 2 vanilkové cukre, citrónovú štavu podľa kyslosti jabĺk, škoricu asi 2-3kl. Nakoniec 1 bal. Zlatý Klas, aby nám jablká v ceste ztuhli a aby nevytiekla šťava. No a ja som pridala aj 2-3 hrste strúhanky, lebo boli dosť štavnaté jablká.
  11. Bochniček vyvaľkáme na veľkosť malého tanierika cca.13cm. Cesto nesmie byť príliž tenké. Potom dáme do stredu 1PL plnky..
  12. Okraje netreba ničím potrieť, oni sa samé potom spoja :-) Cesto uzavrieme, čím nám vznikne takýto polkruh a kraje dookola postláčame..
  13. Pokladieme trocha ďalej od seba na papier a poriadne ostrým nožom spravíme na každý koláčik 2 zárezy tak ,aby vykukli jablká :-)
  14. Potrieme žĺtkami a dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz vopred vyhriali na 170°C na 15 minút. Budú také pekné červenkasté od tých žĺtok :-) Ja im zvyknem kontrolovať aj spodky..
  15. Koláčiky krásne nakysli a vďaka žĺtku chytili peknú červenkastú farbu :-) Jablká, ani ich šťava vďaka strúhanke a Zlatému Klasu vôbec nevytiekli ;-P
  16. Ešte horúce ich zvyknem poukladať na tácku a prikryt utierkou. Po vychladnutí môžte posypať práškovým cukrom a podávať :-) Sú vynikajúce, cesto je ľahučké a jemné. Dokonca aj na 2-3 deň sú ako za čerstva :-) naozaj veľmi odporúčam. Pochutnajte si ;-P