Jablčné karamelové rezy (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept je zo staršieho časopisu " Báječná žena". Už dávno som ho nerobila a zo sladkých koláčov prišiel na rad k manželovým narodeninám.Je tam ovocie,jablká a na ozdobu mi tam niečo chýbalo,tak som pridala ešte po kúštiku zaváraných broskýň.No v recepte nie sú.Tak som ich ani neuvádzala.Ináč je to sladká bomba.Ak chudnete,neodporúčam,ale je veľmi chutný. / To si ale robím,na koláčik reklamu,keď ho nedoporučujem / !

36
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 180-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravené,ingrediencie. Deň do predu si uvaríme Salko,/asi 2 hod.v horúcej vode necháme pomaličky vrieť./ Potom necháme schladiť.Nie v chladničke!Bude pripravené na použitie do plnky.
  2. Do hlbšej nádoby,preosejeme múku s pernikovým práškom do pečiva.Pridáme kryštálový a vanilkový cukor.Posekané -pomleté, orechy. Mám radšej väčšie kúsky.Ja sekám. Sýpku zmes,dobre premiešame. Do mlieka dáme 2 celé vajíčka,olej.Šľahačom,alebo mixérom vyšľaháme do peny.
  3. Túto našľahanú zmes,vlejeme do sypkej zmesi.Dobre ju zamiešame a necháme odpočívať.
  4. Kým zmes odpočíva,zapnem si rúru na 180 0C.A očistím 1 kg jabĺk.Jablka ošúpem.V recepte je,že by sa mali na drobno nastrúhať.Ja som ich krájala na mesiačiky a tak ukladala. Má to tú výhodu,že v nich zostane všetká šťava.Keď sú nastrúhané,šťava stečie na spodok nádoby.Tak len preto ich krájam na mesiačiky. Jablká ukladám na plech s fóliou,alebo papierom na pečenie. Na nakrájané jabĺčka nalejem odpočinuté cesto.
  5. Cesto zarovnám a vložím do vyhriatej trúby.Pečiem na 180 0C asi 20 minút.Teplotu po tejto dobe stiahnem na 170 stupňov a pečiem koláč do rúžova.To už samé spoznáte,ak sa vám po kuchyni bude šíriť krásna,perníková vôňa. Koláč vyberiete a necháte ho schladiť. Keď koláčik vychladne,na vrch koláča si môžete dať druhý plech,alebo niečo rovné,na čo koláč preklopíte.Jbĺčka,ktoré boli na spodu,budú na vrchu.
  6. Takto vychladený a pripravený koláč,natriete karamelovou plnkou.Schladené,celé Salko vyšľaháme s celým maslom a na vrch koláča natrieme. Potom našľaháme práškovú šľahačku a tú tiež natrieme.Koláč uložíme do chladu. Koláč môže končiť aj len karamelovou plnkou,na ktorú pomrvíme nejakú keksovú zmes s postrúhanou čokoládou.
  7. Ja som robila so šľahačkou.Bolo to z príležitosti manželových narodenín a on má rád šľahačku.Prizdobila som mu vrch zavarenou broskyňou.Tá tam tiež nemusela byť.
  8. A tu už celé menu,k manželovému sviatku.