Jabĺčkové labky (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Tento recept som dostala e-mailom do pošty od priateľky. Nebol tam ani názov koláčika, takže meno som mu dala sama. Páčila sa mi jednoduchá ozdobná práca s cestom. Je to zase trochu niečo iné, ako som doteraz robila jablčníky.
Použila som hotové lístkové cesto, takže koláčik bol raz a dva, čo je v kuchyni vítané.
Je to jednoduchý a rýchly koláčik, veľmi chutný. Prizdobí aj dekoratívne váš prestretý stôl.
20 minút príprava |
30 minút na 200-180 °C |
Postup
- Z 3 až 4 ošúpaných a postrúhaných jabĺčok, 4 lyžíc práškového cukru, pol lyžičky škorice, vanilkového cukru, 4 lyžíc pomletých orechov, 2 lyžíc svetlej strúhanky si urobíme náplň. Všetko zamiešame. Namiesto orechov, môže byť aj pomletý mak.
Ak máte jabĺčka veľmi šťavnaté, pred zmiešaním ich trochu môžete vyžmýkať.
- Rozváľkané lístkové cesto si rozdelíme na obdĺžníky. Také veľké, aké chceme labky. Cesto sa bude prehýňať na polovicu. Mne z jedného lístkového cesta, vyšlo 18 kúskov.
V polovičke obdĺžnika urobíme zárezy tak, že cesto prerežeme úplne. No nezarežeme až do konca obdĺžnika.
- Cesto po okrajoch natrieme rozšľahaným vajíčkom. Je to z dôvodu, aby sa nám cesto pri prehnutí a naplnení plnkou, pekne zlepilo a nevytekalo.
- Nanesieme plnku.
- Uzavrieme. Potreté časti dobre polu spojíme.
- Uložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry pred tým vyhriatej na 200 stupňov a teplotu stiahneme na 180 stupňov.
- Nechám piecť 30 minút. Sami uvidíte, keď budú pekné ružové a budú sa časti cesta lístkovať, je hotové. Necháte vychladnúť. Až potom ich poprášite práškovým cukrom. Ak by ste ich posypali horúce, cukor by sa parou zmáčal a nie je to pekné.
- A hotové chrumkavé koláčiky.
- A tu už celé úsilie,korunované milými a chutnými lístkovo jablčkovými labkami. Ľahké, jednoduché, chutné.