Jabĺčkové labky (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Tento recept som dostala e-mailom do pošty od priateľky. Nebol tam ani názov koláčika, takže meno som mu dala sama. Páčila sa mi jednoduchá ozdobná práca s cestom. Je to zase trochu niečo iné, ako som doteraz robila jablčníky. Použila som hotové lístkové cesto, takže koláčik bol raz a dva, čo je v kuchyni vítané. Je to jednoduchý a rýchly koláčik, veľmi chutný. Prizdobí aj dekoratívne váš prestretý stôl.

20 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 3 až 4 ošúpaných a postrúhaných jabĺčok, 4 lyžíc práškového cukru, pol lyžičky škorice, vanilkového cukru, 4 lyžíc pomletých orechov, 2 lyžíc svetlej strúhanky si urobíme náplň. Všetko zamiešame. Namiesto orechov, môže byť aj pomletý mak. Ak máte jabĺčka veľmi šťavnaté, pred zmiešaním ich trochu môžete vyžmýkať.
  2. Rozváľkané lístkové cesto si rozdelíme na obdĺžníky. Také veľké, aké chceme labky. Cesto sa bude prehýňať na polovicu. Mne z jedného lístkového cesta, vyšlo 18 kúskov. V polovičke obdĺžnika urobíme zárezy tak, že cesto prerežeme úplne. No nezarežeme až do konca obdĺžnika.
  3. Cesto po okrajoch natrieme rozšľahaným vajíčkom. Je to z dôvodu, aby sa nám cesto pri prehnutí a naplnení plnkou, pekne zlepilo a nevytekalo.
  4. Nanesieme plnku.
  5. Uzavrieme. Potreté časti dobre polu spojíme.
  6. Uložíme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry pred tým vyhriatej na 200 stupňov a teplotu stiahneme na 180 stupňov.
  7. Nechám piecť 30 minút. Sami uvidíte, keď budú pekné ružové a budú sa časti cesta lístkovať, je hotové. Necháte vychladnúť. Až potom ich poprášite práškovým cukrom. Ak by ste ich posypali horúce, cukor by sa parou zmáčal a nie je to pekné.
  8. A hotové chrumkavé koláčiky.
  9. A tu už celé úsilie,korunované milými a chutnými lístkovo jablčkovými labkami. Ľahké, jednoduché, chutné.