Huspenina chutná láka Východniara i Záhoráka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pred rokom som zverejnil svoj rcp na huspeninu, ktorú som varil v elektrickom varnom hrnci. Priateľ @modrykamen mi vo svojom komente položil otázku, prečo len od KE po ZA, aj keď v názve je ... spred KE pod ZA ... ?!? Dnes pridávam rcp špeciálne pre neho. Varil som tentoraz klasikou, na „šparhéte“, aj keď elektrickom! Skôr som rcp nepridával, lebo ich tu bolo naozaj dosť. A fajnových! Ale zima ešte „straší“ a dobrá huspenina nikdy nie je zlá. Dúfam, že si pochutnáte aj Vy – Od Šumavy k Tatrám!

6-9
porcií
30 minút
príprava
300-360 minút
tepelná úprava

Postup

  1. s chuťou do toho a pol je hotovo; všetko mäso dôkladne umyjeme pod tečúcou studenou vodou, opálime, oholíme a opäť umyjeme; paprčky a uši pozdĺžne rozrežeme na ½ a spolu s kolenami (aj tieto som mal rozrezané už z obchodu) ich uložíme na dno veľkého hrnca.
  2. a zalejeme potrebným množstvom studenej vody; už podľa zvyku mojich predkov som vychádzal z domácej normy: na ½ paprčky hlboký tanier studenej vody po rámček + tanier na vyvretie a k ostatnému „baj očko“ s ohľadom na jeho objem a veľkosť (takže, ak rátame spolu, 8x1/2 paprčiek + 2 kolená + 4 uši + 1 na vyvretie = 15 tanierov vody; nepárne číslo nemám rád, tak som dal 16)
  3. potom som postupoval ako pri varení hovädzej polievky; vodu s mäsom som nechal zovrieť; 2÷3´ povariť a pri ½ plyne (energii tepla) som sitkom dôkladne, ale naozaj dôkladne a pozorne, pozberal penu
  4. pripravil som prísady - „naj prebača“ sušený ligurček na obrázku nie je, lebo som si naň spomenul, až v ½ varenia; ubezpečujem Vás však, že táto zostava dodá huspenine, studenine, studenô, studzenine, aspiku či sulcu tú najfamóznejšiu chuť. No rozhodnite sa, prosím, podľa seba a skombinujte, ako Vám najviac chutí!
  5. pretože som človek od „prirodzenia“ lenivý, ale za to praktický, všetky „aditíva“ som uložil do veľkého čajového „vajíčka“ a
  6. vložil k variacemu sa mäsu; pridal pol na pol soľ a vegetu (kto cíti averziu voči vegete, použije iba soľ) a 1 KL mletej červenej sladkej papriky; tááák a teraz som zdroj energie stĺmil na to „najmaximálnejšie“ minimum a dal tvoriacej sa huspenine dobrých 5 hodín kľud a pokoj! Skrátka a jasne, musí iba jemnulinko „buľkokotať“!!!
  7. čas uplynul a pretože som bol dobrý a trpezlivý, výsledný efekt vyšiel na 1 ***; ďalší postup, ako v mojom predchádzajúcom rcp! Vetvičku ligurčeka a čajové „vajíčko“ vybrať a vysypať do koša. Všetko mäso pomocou kuchyňských klieští povyberať do pomocného „vajlingu“, do druhého cez sitko precediť huspeninu. Z mäsa odstrániť kosti a z huspeniny opatrne pozbierať tuk. Mäso porozkladať na taniere alebo do misiek a zaliať čistou huspeninou. Uložiť na chladné čisté miesto a počkať na ranné prekvapenie!
  8. podávame pokrájané na kocky s octom (citrónovou šťavou) a na drobno pokrájanou červenou cibuľou; po viac ako 65 rokoch môjho života som červenú cibuľu po prvý raz jedol aj ja! Neľutujem a odteraz už iba s cibuľou! „Prisampačku, bars fajne a aňi som, na mojo počudovaňe a sumeňe ňešmerdzel!“
  9. pri varení kočoniny v „Crock pot_e“ som zverejnil, že pozbieranú masť používam na pomocné domáce účely. Tentoraz som neodolal, natrel som si ňou „burkovčiak“ doma upečeného chlebíka, posypal čerstvo MČK a zjedol so sladkokyslou uhorkou. Sám so sa čudoval, chuť to malo vynikajúcu!!! Alebo to bolo tým, že som bol hladný?!?
  10. pre moje krajšie a lepšie JA, som upiekol rohlíky zo špaldovej múky, podľa rcp @iva63 - pripájam corpus delicti a veľmi pekne jej ďakujem za konštruktívnu inšpiráciu!
  11. pre istotu aj s pohľadom na štruktúru cesta