Husárske šišky (fotorecept)
Autor receptu: skatulka
Ak ešte hľadáte inšpiráciu na jednoduché, ale zároveň
veľmi chutné vianočné pečivo,
ponúkam tento overený
recept. Zvládnu ho pripraviť aj vaše deti. Moja polročná
dcérka síce ešte nie, ale naopak
som to zvládla ja popri nej.
:) A toto je už vlastne tohtoročná druhá várka, pretože to
prvé sme už stihli zjesť.
Dočítala som sa, že ide o pôvodne nemecký recept s
názvom Husarenkrapfen. Cesto je
jemné maslové s orieškami,
podobné ako na vanilkové rožky.
48 ks porcií |
20 minút príprava |
10 minút na 200 °C |
Postup
- Všetky suroviny spolu zmiesime. Maslo je dobré mať zmäknuté. Môžete použiť aj mikrovlnku (po vybratí s chladničky dáme na 30 sekúnd do mikrovlnky).
- Hotové cesto dáme odležať na hodinku do chladničky. Pokojne ho však môžete nechať aj do ďalšieho dňa.
- Potom z cesta tvarujeme malé guličky. Čím menšie tým chutnejšie. Napríklad ako vrchnák od fľaše.
- Uložíme ich na papier na pečenie, predsa len bude menej práce pri umývaní plechu.
- Do každej guľky urobíme vareškou dierku, prípadne aj prstom, ak budú pomáhať napríklad deti. Dierku urobte čo najhlbšiu, pečením trošku vyskočí. Ja niekedy dierky opravím aj po upečení, ak sú príliš malé.
- Pečieme na 200 °C asi 10 minút. Ako povedal môj manžel, ak chcete koláčiky kakaové môžete nechať aj dlhšie. Jeden plech sa mi trošku viac pripiekol, ale na chuti to neubralo. :)
- Vychladnuté posypeme práškovým cukrom a naplníme. Najlepšie je použiť nejaký kyslejší lekvár (malinový, ríbezľový), ktorý naplníte do obyčajného sáčku a urobíte na ňom malú dierku.
- A už len ochutnávame. Prajem Vám všetkým krásne sviatky.