Huby na zimu
Autor receptu: tetrisss
Na juhu nemáme žiaľ teraz žiadne lesné huby, aj keď nám napršalo a je pomerne teplo, poniektorí zarytí hubári sú z toho na nervy, ale príroda má svoje tajomstvá , ale je aj láskavá a tak na lúkach rastú tanečnice lúčne a je ich kopa, u nás sa volajú po domácky spišky, prečo neviem, ale mám ich veľmi rada v polievke, na kyslo, ale aj hocikde inde, ako iné hríby. Zajtra sa chystám z nich variť polievku a zvyšok som odložila na zimu, možno sa tento postup niekomu zíde.
10 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr sa nejakým spôsobom dopracujeme k hubám, najkrajšie je si ich nazbierať sami. Dnes mám tie tanečnice vlastnoručne nazberané, ale takto odkladám aj iné, napr. kuriatka, masliaky, ale aj dubáky.
- Huby dobre očistíme, na sitku prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Do hrnca dáme trochu rastlinného oleja, na to dáme huby, trochu posolíme a pridáme trochu mletej rasce. Huby pomiešame, prikryjeme a podusíme dokiaľ nezmäknú a nepustia šťavu, čo nie je dlho, asi 5 až 10 minút. Necháme vychladnúť.
- Rozdelíme ich do sáčkov, vzduch vytlačíme dobre zaviažeme a odložíme do mrazničky. Pri použití ich nerozmrazujeme, ale dáme rovno na olej, alebo do horúcej vody podľa jedla. Sú rovnako chutné ako čerstvé a je to veľmi jednoduché.